02 december 2015

Varför sköt turkarna ner det ryska planet?

Turkiet begick ett stort misstag när det sköt ner den ryska flygplan som hade förirrat sig in i dess luftrum i 17 sekunder. Operationen, tänkt att lära Ryssland att inte blanda sig i det tredje syriska kriget - som syftar till att skapa en kolonial stat i norra Syrien, dit de turkiska kurderna skulle överföras - har fått motsatt effekt.

Moskva har förstärkt sin luftvärnskapacitet i Syrien och har isolerat Turkiet. Ankara har nu förlorat förmånen de hade genom det hemliga, muntliga avtal som hade slutits med Hafez el-Assad (Bashar al-Assads pappa).
Och London, Paris och Tel-Aviv vet inte längre hur man ska genomföra sin plan.

Vid slutet av det turkiska inbördeskriget, hotade Turkiet att invadera Syrien med hjälp av Nato om det fortsatte att erbjuda asyl till ledaren för PKK, Abdullah Öcallan. (The Kurdistan Workers' Party)

President Hafez el-Assad bad därför Öcallan att hitta en annan fristad, och var tvungen att ingå ett muntligt avtal med Turkiet. Man enades om att den turkiska armén skulle tillåtas att penetrera syriskt territorium, inom en gräns på 8 kilometer, i syfte att säkerställa att PKK inte kunde avfyra granater från Syrien.

Sedan början av den nuvarande aggressionen mot Syrien, har den turkiska armén använt och missbrukat detta privilegium - inte längre för att förhindra attacker från PKK, men för att inrätta träningsläger för jihadister.

Detaljerade förklaringar och beskrivning av händelser (på engelska) här

Sammanfattning:

* Turkiets nedskjutningen av Soukhoï 24  var ingen tillfällighet, utan en manöver som hade planerats i god tid för att driva Ryssland ut ur området avsett att ockuperas av Frankrike, Israel och UK.
NATO, som i detalj hade följt både den ryska verksamheten mot den turkmenska milisen och den turkiska attacken, valde att inte ingripa.

* I stället för att vika sig för trycket, har Ryssland tack vare denna denna skärmytsling funnit både motiv och möjlighet att utöka sin militära närvaro i Syrien. Framför allt har det utplacerat S-400 luftvärnsrobotar.

* Turkiets strategi, som den internationella pressen har ignorerar fyra år, diskuteras nu offentligt (plundring av syriska fabriker, installation av träningsläger för jihadister i norra Syrien, övervakning av jihadister, stöd för al-Qaida, smuggling av bensin för finansiering av Daesh).

* Den fransk-israelisk-brittiska verksamheten har avbrutits. Koalitionens plan flyger inte längre över Syrien.


9 Kommentarer:

Knute sa...

Israel and Russia definitely have mutual interests. The United States has thrown Israel to the Islamic wolves, so PM Netanyahu has finally decided to find an alternative partnership.

http://gatesofvienna.net/2015/12/netanyahu-and-putin-a-working-relationship/

Knute sa...

EU är inte riktigt kloka.
Aircraft will be used to transport migrants from Turkey to Europe. The European Commission is preparing a plan to deploy direct flights to ship hundreds of thousands of refugees from Turkey to Europe.

http://www.hungarianambiance.com/2015/12/aircraft-will-be-used-to-transport.html

Anonym sa...

En kort Youtube (1:20) från Russian Defense Ministry visar Destruction [of] columns [of] fuel tankers carrying oil products for the benefit of terrorist organizations. Det är många och stora tankbilar man ser. Och det finns fler filmer, ser man efteråt.
https://youtu.be/WgYbiCGYy2c
Upplagd 18 nov 2015. Ryska planet sköts sedan ned den 24 nov.
- Det förvånande är ju att herr Obama har tillåtit ISIS att sälja olja till Turkiet och på så sätt finansiera sin verksamhet. [Turkiet? Ja. Vart annars? Assad kontrollerar kusten!]
- Det är ännu mer förvånande att media inte kom med en antydan om detta – att ISIS fått sälja olja till Turkiet, och så hålla sin verksamhet igång.
/ SD

Anonym sa...

Sputnik News (Russia) rapporterar vad ryssarnas media-konferens säger om ISIS olje-handel. "Kl 15:20" visar man en karta över området. Oljan utvinns vid staden Dier ez-Zor (Dayr az Zawr) i NÖ Syrien. Därifrån kan den (i princip) gå mot Aleppo (NV Syrien) och sedan mot Turkiet, den flik turkarna har längs Medelhavet.
- Men viktigare har tydligen varit vägen norrut, mot Turkiet och staden Batman. Där utvinner turkarna olja, och har raffinaderier. Från Batman går en pipe-line till Dörtyol, en (turkisk) hamnstad vid Medelhavets NÖ-ligaste hörn. [Wiki]
- Om ISIS ska sälja sin olja, är alltså Batman bästa målet för tankbilarna man ser.
http://sputniknews.com/russia/20151202/1031100729/russia-defense-ministry-briefing.html
http://edition.cnn.com/2015/12/02/europe/syria-turkey-russia-warplane-tensions/
/ SD

Knute sa...

Prisökningen på svenska bostäder är den högsta i Europa och den fjärde högsta i hela världen. Ökningen i Sverige är under mätperioden 11,1 procent. Det land där bostadspriserna ökat allra mest är Turkiet, med 18,9 procent.

http://www.svd.se/svenska-boprisokningen-hogst-i-europa

Många av "flyktingarna" som kommer via Turkiet är finansierade av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Det arabiska ordet "hijra" betyder militant utvandring till icke-muslimska länder.

http://sv.gatestoneinstitute.org/6883/ungerns-migrantkris-europa

Jihad genom migration är en islamisk tradition som fastställts av Muhammed själv. Betydelsen av Hijrah understryks av det faktum att den islamiska kalendern inte går tillbaka till födelsen av Muhammed. Den går tillbaka till år 622, då han och hans följeslagare emigrerade från Mecka till Medina. Det var mycket talande för födelsen av islam och en varningsskylt för västerländska värdar för muslimska invandrare. Det är i samband med denna Hijrah som islam förvandlas från en fredlig tro till en våldsam politisk ideologi. I Koranen lovas även en belöning för Hijrah: "Och den som emigrerar för Allahs skull ska finna många alternativa platser på jorden och överflöd" (Koranen 4:100).

http://mxp.blogg.se/2015/december/hijrah-jihad-genom-emigration-2.html

Knute sa...

Slaktaren från Turkiet! Organhandeln är i full sving! IS håller i knivarna!

https://parnassen.wordpress.com/2015/11/30/slaktaren-fran-turkiet-organhandeln-ar-i-full-sving-is-haller-i-knivarna/

Anonym sa...

Murvel till Obama: "Du kände till om ISIS' olje-raffinaderier i åratal, och att de finansierade deras terrorism. Så varför dröjde du tills Ryssland bombat dem innan du till sist tog itu med det?"
- Obama: "Huh! Jag kan inte tro att någon i pressen frågar mig om något sådant!"
- Murvel: "Nej. Pressen gör inte det. Det här är en karikatyr!"
http://www.powerlineblog.com/archives/2015/12/the-week-in-pictures-workplace-confusion-edition.php
-- "Veckan i bild." Teckning nr 17. (Nr 16 om Paris' klimatkonferens är inte dum den heller.)
/ SD

Joachim Possener sa...

Well done Turkey! Russia is back to their murderous ways from the time of the Nazi-Soviet alliance 1939-41 and the Soviet Invasion of Europe 1944-45. Just because it happens in Syria now does not mean it´s better. Hope the Turks, ISIS and the Kurds manage to dispose of the Russian puppet Assad soon!

Anonym sa...

Putin är ryslig, vet vi i media. Tog tillbaka Krim! Som tillhört Ukraina sedan 1954! (Krim-borna själva ville till Ryssland, 80-90%; men det behöver ju inte vi murvlar bry oss om!)
- Och nedåt Orienten tar Putin tillbaka Palmyra åt Assad! *) Usch! Assad! Honom gillar inte vi i media! Han har varit vänlig mot kristna i Syrien! Usch igen!
*) Sydney Morning Herald 25/3: http://www.smh.com.au/world/palmyra-significant-defeat-of-islamic-state-20160324-gnquwo.html
/ SD

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.