16 januari 2016

Fler dåliga nyheter

På fredagen gjorde Dow ytterligare en djupdykning och aktiemarknaden har aldrig tidigare i USA:s historia startat ett år så här dåligt. Samma sak kan sägas om Europa.

Häromkvällen stod Barack Obama framför det amerikanska folket och förkunnade att alla som sade att ekonomin inte återhämtat sig pratade strunt.  Men om den amerikanska ekonomin är i så bra skick hur kommer det sig att Wal-Mart bestämt sig för att stänga 269 butiker? ...

Walmart har 4,500 butiker i USA och man stänger 154 av dem, de övriga är utomlands.
Vi har vant oss vid andra stora återförsäljare stänger butiker, men det här är Wal-Mart.
Under årtionden har Wal-Mart varit på frammarsch.  De har expanderat mycket aggressivt och skoningslöst krossat sina konkurrenter.
Totalt sett kommer 16,000 Wal-Mart-anställda att påverkas, varav 10,000 i USA.
Jag kan förstå om de stänger några butiker som inte går bra, men om den amerikanska ekonomin verkligen är god finns det knappast anledning att stänga hundratals butiker.

 Macy’s kommer att stänga 40 butiker detta år och  JC Penney och Kmart har nyligen också meddelat att de tänker lägga ner butik och avskeda anställda.
När galleriornas stora ankar-butiker slår igen kommer det att bli svårt för ägarna att hitta en hyresgäst som kan ersätta dem.

Sanningen är förstås att den amerikanska ekonomin är i stor fara. Vi har gått in i en ny stor kris, men de flesta samhällen runt om i landet återhämtade sig aldrig från den förra.  Wall Street Journal rapporterar att 93 procent av alla kommuner i USA "har misslyckats med att återhämta sig helt" från den senaste lågkonjunkturen ...


Ett annat bevis för att den globala handeln är på fallrepet och att 2016 kommer att bli ett "omvälvande år" för den globala ekonomin är “BDI“.


“BDI, eller The Baltic Dry Index som är dess fullständiga namn, mäter kostnaderna för att frakta naturresurser och råvaror så som järnmalm, stål, cement, kol etc, runt världen. Indexet sammanställs dagligen av The Baltic Exchange i London där de olika medlemmarna står i ständig kontakt med rederier runt om i världen. Från dessa samlas sedan data in rörande priset för 22 olika rutter runt om i världen. Dessa data sammanställs sedan och ett genomsnittligt pris räknas fram, The Baltic Dry Index.”

BDI är en viktig indikator som experter tittar på när de försöker bestämma var den globala ekonomin är på väg. Och just nu visar den att vi är på väg in i en stor världsomfattande ekonomisk nedgång.

För första gången någonsin har BDI fallit under 400.  I början av augusti var Baltic Dry Index 1222 och sedan dess har det stadigt gått ner.  Det kraschade hårt strax före börskraschen 2008 också, men det är redan nu lägre än det var under hela den krisen.

4 Kommentarer:

elina sa...

Finns det andra än dåliga nyheter nu mera? Det är som världen faller isär i slow motion. Jag antar att det kommer en krasch sedan. Vilken art kan vi bara spekulera.

Anonym sa...

Det finns många goda nyheter, att fria obundna media avslöjar Obama bluffen! STASI agenturen SR P1 avslöjade här till morgonen att Maduro i Venezuela konfiskerar produktionsapparaten, hela eller delar, det visar sig snart. Ett bevis om något på hur den socialistiska varbölden håller på att spricka!
SU

Anonym sa...

Den typ av ekonomi som grundat sig på oavbruten volymtillväxt lider mot sitt slut. Varför skall den upprätthållas med onödiga köp av prylar vi inte behöver? De som har en bra utbildning som efterfrågas och är under 30 år gamla har ännu möjlighet att lämna Sverige, vilket också nu sker. - Vem skall då försörja vem?

Berit sa...

Den fria marknaden växer alltid eftersom den ger utrymme för, och inspirerar till, förbättringar och uppfinningar. Företagare löser problem och har en djup förståelse för att tillfredsställa andra.
Om regeringar bestämmer vad som är “onödiga prylar” och vad vi behöver och inte, flyttar de som är unga, smarta och ambitiösa till platser där de kan lyckas och gör dessa platser roligare och bekvämare.
Det “gamla” överbeskattade, över-reglerade landet stagnerar.
Det säger mig att vi måste göra våra nationer friare och inovation lönsam, så att de unga, utbildade vill stanna.
Socialistiska länder producerar inte välstånd. De beslagtar välstånd, producerat av företagare, och omfördelar det till de som inte producerar.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.