23 februari 2016

Ett kontantlöst samhälle


Mario Draghi säger att Europeiska centralbanken vill förbjuda € 500 sedlar. Harvardekonomen och Democratic Party favoriten Larry Summers anser att det är dags att vi gör oss av med $ 100-sedlar, vilket skulle innebära adjö till Ben Franklin. Så snart man kan enas om en politiskt korrekt kvinna kommer Alexander Hamilton snart att bytas ut på $10 sedeln men den kommer åtminstone att finnas kvar ett tag.

Naturligtvis  insisterade  ECB-chefen Draghi på att alla beslut om att återkalla sedeln inte har någonting att göra med att avskaffa kontanter. Beslutet syftar till att bekämpa brott, säger Draghi eftersom det "begränsar kontanter".
Kraven på att ”förbjuda kontanter”, och i synnerhet sedlar av hög valör blir mer och mer tydlig. Framstående ekonomer och banker har anslutit sig under de senaste månaderna och kräver ett slut på kontanter.

Vad ligger egentligen bakom detta? Varför har det blivit så populärt att förbjuda något som används för kriminella syften av bara en bråkdel av en procent av befolkningen?

Den verkliga anledningen är att kontanter är det finansiella systemets akilleshäl.

Faktiska  pengar eller kontanter innefattar mindre än 1% av det man kallar "pengar" i det finansiella systemet. Om investerare / insättare någonsin skulle försöka konvertera även en liten del av denna "rikedom" till faktiska sedlar skulle systemet falla samman.  Det finns helt enkelt inte tillräckligt med kontanter. Som ett resultat av detta, har så gott som varje åtgärd som Feds vidtagit, tvingat investerare bort från kontanter och i stället till riskfyllda tillgångar. Det mest uppenbara draget var att sänka räntan till 0,25%, vilket gör att avkastningen på kontanter blir nästan ingenting.

Att spara pengar i madrassen blir omöjligt. Vi har inget annat val än att överföra siffror till ett konto.  Vem kan stoppa banken om de vill konfiskera våra pengar,? Om våra pengar är kalla hårda kontanter måste de åtminstone komma och försöka ta dem med våld. När de finns "på banken" är de bara elektroniska saldon och allt de behöver göra är att trycka på en knapp.

Men Österrikes vice ekonomiminister Harald Mahrer är av en helt annan åsikt. Han anser att det bör finnas en konstitutionell rättighet att använda kontanter i Österrike, så att medborgarna har möjlighet att genomföra privata transaktioner utan digital dokumentering.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.