07 februari 2016

Svart Historia


Februari månad, dags att uppmärksamma Black History igen och väcka skuld hos alla vita, även om aldrig någon i hela deras släkt någonsin haft slavar.

Black History month skapades 1926 av professor Carter G. Woodson vid Harvard, som ville understryka de svarta människornas roll i Amerikas historia.

Jag är förvånad över att valet av Obamas som president inte har gett svarta människor minst två månader till.
Om Obama-administrationen kan tillåta att svarta skrämmer vita från att rösta, borde han kunna se till att svarta får sig tilldelade åtminstone en fjärdedel av året?
Februari är också årets kortaste månad. Både januari och mars har 31 dagar - i jämlikhetens namn borde man ta en dag från var och en av dem och ge till Februari.
Och tänk på alla Mexikaner och irländare som bara får en dag- Cinco de Mayo och St. Patricks Day. Vi borde göra något åt det.
Judarna har några egna dagar också,  men de är mestadels av religiös natur.

Givetvis finns det politiska poäng att plocka från ett historiskt missnöje. Man anspelar på att vita flyr undan skuld och svarta är desperata att undkomma konsekvenserna av underlägsenhet.
Politiker och aktivister får uppmärksamhet i media, vilket håller deras karriärer vid liv.
Det finns pengar avsatta för de som kvalificerar för speciella minoritets-program, både vad gäller anställning, tester och utbildningsplatser. Det finns fortfarande också de som hoppas på gottgörelse för slaveriet. Viktigast av allt är att det ger människor ursäkter för sina egna misslyckanden.

De svarta prestationer som inte involverar vita människors synder får lite uppmärksamhet under Black History Month. Det beror på att en prestation, oavsett hur stor den än är, gör att man måste leva upp till den i framtiden,  medan en förevändning - något att skylla på - räcker hela livet.

Slaveri har upphört, Segregation likaså,  Martin Luther King har en helgdag, vi har en svart president, men det svarta samhället behöver fortfarande en särskild separat månaden för att känna att de är betydelsefulla?
Vill de känna sig speciella eller vill de känna sig som amerikaner?
Andelen fattiga bland svarta gifta par har varit ensiffrigt sedan 1994 men det skrivs det aldrig om i media.  På samma sätt kan man titta på hur många svarta som gått vidare till högskola eller avslutat college och nästan 4,6 miljoner har en fyraårig högskoleexamen.

Hur många amerikaner vet förresten att den första slavägaren i Amerika var en svart tobaksodlare? Hur många amerikaner är medvetna om att många fria svarta i Södern var slavägare?
 Att svarta ägde slavar är en historisk företeelse som inte är helt utforskad.  Även historiker är ofta skeptiska innan de upptäcker antalet svarta “Masters” och antalet slavar som ägdes av dem. De allra flesta tror att slaveri var en institution som uteslutande utnyttjades av vita slavägare .
Det faktum att fria svarta ägde slavar är en obekväm sanning som lämpligt förlorats i amerikansk historia.
 Läs mer om svarta slavägare här, här och här.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.