27 februari 2016

Vem vill sätta in sina pengar i en bank som inte kan låsa kassaskåpet på natten?

eller...
Tvinga företag att arbeta gratis är fel väg - varför Apple ska stå på sig.

Amerikanska myndigheter har dragit Apple inför domstol för att tvinga tech-företaget att utveckla ett sätt att öppna det digitala lås (kryptering) som hindrar polisutredningen från att se innehållet i en iPhone som använts av en San Bernardino terrorist.

Mycket har skrivits om negativa konsekvenser om Obama administrationen lyckas tvinga Apple att utveckla ett sätt att låsa upp telefonen. Vad kommer att stoppa myndigheterna från att tvinga Samsung, LG och andra teknologiföretag som säljer mobiltelefoner i USA, att installera en bakdörr i sina produkter? Vad skulle effekten bli på den kryptering som används i mobiler, surfplattor, bärbara datorer och alla andra enheter som vi litar på i våra dagliga liv?

 Så snart det finns en teknisk bakdörr,  vet vi att någon kommer att använda den för kriminella ändamål.  Om grunden för vår digitala ekonomin - 100% säker datalagring - försvagas, vad händer då med vår ekonomi? Om vi förlorar förtroendet för säkerheten vid lagring, skulle effekten bli svindlande.  Vem vill sätta in pengar och värdeföremål i en bank som inte kan låsa kassaskåpet på natten?

En annan aspekt av denna fråga, som inte har kommenterats i media, är den tvingade arbetskraft komponenten. Om de lyckas vinna i rätten, så kommer regeringen effektivt sett att tvinga Apple att utföra okompenserat arbete - slaveri kan man säga, eftersom vi (i USA) ger företag i stort sett samma lagliga rättigheter och skyldigheter som fysiska personer.  Men utan att tillgripa ett försvar byggt på det amerikanska 14:e Amendment (mot slaveri), låt mig påpeka att Obama-administrationen stegar på i helt fel riktning. (Det är faktiskt förvånande att den fria marknadsekonomi-publikationen WSJ inte har påpekat detta redan.)

Applicera våld till dess något ger med sig är tyvärr alltför naturligt för de flesta regeringar, men i detta fall föreslår jag att Obama borde prova att använda honung istället - skapa en belöning, låt säga 100.000 dollar, för den person eller företag, som klarar att öppna upp iPhonen i fråga.
 Ge de tävlande detaljerad information om den exakta modellen av terroristens iPhone, publicera spec:en och låt konkurrensen börja! Låt de tävlande först bevisa (på en standard iPhone med samma version) att deras metod fungerar, och sedan kan en myndghets-nörd applicera lösningen på den problematiska telefonen. Voilà - klart!

Den vinnande "vit hatt"- hackern får enormt mycket respekt inom sin profession, och förmodligen en hel del pengar, och med den här metoden så har Obama inte trampat på vare sig den amerikanska konstitutionen eller någons tår.  Dessutom vet vi från all “jailbreaking” som pågar inom mobiltelefonindustrin, att de mest begåvade nördarna är troligen inte alls anställda av Apple.

Slåss på den fria marknaden - inte i domstol.

Thomas

4 Kommentarer:

Christer sa...

Jag håller med, morötter är att föredra framför piskor.

Anonym sa...

Jag undra vilka lås svenska staten och socialisterna behöver låsa upp för att lösa mysteriet kring Palmemordet?

Anonym sa...

Att låsa in något av värde i ett svenskt bankfack och tro att det är säkert har man inte kunnat gör de senaste 50 åren i Sverige. Det är en myt!

Berit sa...


Feb. 29

“A federal magistrate-domare” in New York City har beslutat att U.S. regering inte kan tvinga Apple att hacka sin iPhone.

http://www.wcvb.com/money/judge-sides-with-apple-over-feds-in-new-york/38260942

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.