02 februari 2016

Vinnare och Förlorare


Allt sade att Trump skulle vinna klart i Republicans primärval i Iowa. Men så vann Ted Cruz, Texas, 28% mot Trump 24%.  Mot alla odds.
Senator Marco Rubio kom på tredje plats med överraskande 23%.  Ben Carson och senator Rand Paul placerade sig på fjärde och femte respektive.

Ted Cruz första plats ska naturligtvis inte avfärdas alltför lätt, men Iowa, som är den första staten att hålla primärval, har vilselett amerikanska politiskt intresserade förut.  Rick Santorum tillskansade sig en knapp seger där i 2012, innan han gick ner för räkning för tredje gången och aldrig hördes av igen. Vad vi kan lära av Iowa är att en väl bemannad organisation, redo att engagera väljarna en i taget och i små grupper, fortfarande är en viktig del av politiken.

Medierna ger Marco Rubio oproportionerlig uppmärksamhet för att han placerade sig strax bakom Trump. Detta kan vara deras plan B nu när Jeb Bushs kampanj kollapsat. Vi måste komma ihåg att media alltid går hand i hand med Democrat Party.  Så när de gynnar en Republican framför en annan, är det för att de tror att den kandidaten blir lättast  för den nominerade Democrat-kandidaten att besegra.
 Rubio, vars senator-karriär startade med pompa och ståt, har sedan dess visat en tendens att vela,  att svänga sig vad gäller faktiska omständigheter och att fjäska för att få röster och uppmärksamhet. Det är inte att rekommendera för en republican kandidat.Den mest intressanta nyheten är naturligtvis tävlingen mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders.
Sanders kandidatur såg från början ut som ett skämt, vilket det uppenbarligen inte var. Man trodde att hans stöd mest skulle komma från periferin, t ex åldrande hippies - men ett stort antal yngre väljare har sökt sig till honom.  Med tanke på Clintons knappa ledning över honom i en stat som inte anses vara gynnsam för hans budskap, kommer det att bli ett slag mot Hillarys kandidatur vare sig han placerar sig på första eller andra plats.

      Det verkar fortfarande osannolikt att Sanders får Democrat-nomineringen. Men om han får den ska man nog inte underskatta honom i nationella val heller. 

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.