06 mars 2016

Svar på tal Bernie Sanders kallar sig för “demokratisk socialist” och några av hans anhängare har försökt att övertyga Garry Kasparov - en före detta Sovjetmedborgare och putinkritiker - om hur  fantastiskt bra det är med socialism.

Här är Kasparovs svar:
“Jag är road av ironin i att amerikanska sandersanhängare föreläser för mig - en före detta sovjetmedborgare  - om  härligheten med socialism och vad det verkligen innebär.

     Socialism låter bra i klichéer och på Facebook, men låt det förbli där. I praktiken, bryter det inte bara ner ekonomin utan också det mänskliga sinnet och ambitionen och prestationerna som gjorde den moderna kapitalismen möjlig och bringade miljarder människor ut ur fattigdom.

     Att tala om socialism är en enorm lyx, en lyx som betalas av kapitalismens framgångar.
Inkomstskillnader är ett stort problem, absolut. Men idén att lösningen är mer regeringsinflytande, mer reglering, mer skuld och mindre risk är absolut absurd.”

När en kommentator fortsatta att försvara Sanders socialism fortsatte Kasparov:

"Ja visst, ta Skandinavien som ett exempel! Att genomföra vissa socialistiska element  EFTER att ha skapat en rik kapitalistisk ekonomi fungerar bara så länge man i processen inte stryper det som gjorde dem rika till att börja med.  Återigen, det är en lyxartikel som inte bör förväxlas med vad som verkligen göra arbetet
 Och glöm inte att nästan alla de otaliga innovationer och industrier under 1900-talet, som gjorde resten av den utvecklade världen så effektiv och bekväm,  kom från Amerika, och det var inte en tillfällighet. "

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Man måste förstå att den globala finansoligarkin i USA (makten "behind the scenes") är socialister och vill ha ett socialistiskt samhälle - där de öppet bestämmer. Det är ingen slump att Nelson Rockefeller var demokrat och ställde upp som demokratisk presidentkandidat. De tror alla på en "rättvis fördelning" av rikedomarna och det som skall distribueras "rättvist" och beskattas "rättvist" är medelklassens och entreprenörernas rikedomar. Deras egna oerhörda rikedomar, som de gömmer i olika typer av stiftelser, skall dock inte röras utan helt kontrolleras av dem själva.
Att läsa kommunistiska manifestet och Marx Kapitalet är intressant läsning. I kommunistiska manifestet framförde Marx två viktiga krav som sammanfaller med de globala oligarkernas - bildandet av en centralbank, som har ensamrätt på att trycka upp papperspengar samt inkomstbeskattning av alla medborgare (förutom nomenklaturan förstås). I Kapitalets del 3 (tror jag att det var) framför han också att i det framtida socialistisk/kommunistiska samhället kommer alla handelstransaktioner bara bli enkla bokföringstransaktioner där pengarna själva helt försvinner. Det är ju precis detta som den globala bankmaffian kring Bank of England och Federal Reserve just nu genomför. Alla människor skall förses med ett microchips och alla överföringar sker elektroniskt. Den globala finansoligarkin är inte kapitalister utan socialister och de strävar efter ett globalt Sovjetunionen där alla människor kommer att behandlas som i det forna Sovjetunionen.
/SB

Anonym sa...

Kasparov talar med Bill Kristol om Schack och Politik i Sovjet. (80 min). [Kasparov var schack-världsmästare 1985–1993 (eller längre...)]
https://www.youtube.com/watch?v=nZvCOaMPQ2I
Tryck "Visa mer", och sedan Chap 3 - Was a Soviet Collapse Inevitable? (Från 35 min)

- Vid 44 min säger Kasparov att Gorbachev – och vetenskapseliten – från 85/86 insåg att sovjet-systemet inte höll, inför utmaningarna: Man hade mött Steve Jobs, man hade fått sina första Mac [kom 1984], o.s.v. Det här skulle inte fungera med ett centralstyrt system som det kommunistiska.
- För mig förefaller det näst intill självklart. Politiker, byråkratiska politiker, kan inte klara av problemen i IT-världen. Hela IT-systemet, som vi känner det, förutsätter väl frihet, konkurrens?

Och mer akut: Kan ni visa något exempel på att muslimer grejat till något bra inom IT-världen? När köpte ni senast en billig "PC" från Iran eller Afghanistan? Eh?
/ SD

Knute sa...

The mob shakes down candy stores, these creatures and the politicians they own, 350 members of congress and 22 state governors, whose strings they share with the drug cartels, oil companies and Wall Street, are the real terrorists, they are ISIS, they are al Qaeda, they are war incarnate.

While pointing the finger at Hillary or George Soros, easy targets I admit, they are the planners of Libya, Benghazi, the backers of Boko Harum, of Al Qaeda and ISIS. When you want to grow up and ask hard questions, ask yourself why the bloated neocon princess, wife of the Kagan brothers, was anointed by Hillary Clinton to destroy Ukraine.

http://www.veteranstoday.com/2016/03/03/political-notes-a-drop-in-intelligence/

Berit sa...

Sanders kallar sig demokratisk socialist men han är en socialdemokrat. Både socialism och demokrati är en styggelse för människors frihet.

Socialdemokratin är ett förtäckt system för att stjäla rikedom och produktion av producenter. Man gömmer sig bakom ursäkten att man har en majoritet av röster. Att ta från producenter och överföra det till de som inte producerar är en sofistikerad och dold klasskamp och man kallar det “för samhällets bästa.”
Socialism, även om den är är förklädd till demokrati är inte möjlig utan fiat pengar.
Socialismen är inte heller begränsad till ett politiskt system. Definitionen av socialism är att man ställer gruppen över individen.

Anonym sa...

Socialdemokrati förutsätter "likhet" bland människor. Vår folkskola kom 1842, och allmän rösträtt kunde genomföras 1921. -- Och jag tillåter mig tycka att Sverige varit ett av de absolut bästa länderna i världen, sedan dess.
- Men hur är det med "likheten" idag? Å ena sidan professorer i kärnteknik, och IT-experter; å andra sidan 'flyktingar' från Orienten som är näst intill analfabeter. Och som tror att den slutliga Sanningen finns i en skrift från 600-talet...
- Sossarna har ett problem idag! -- Eller vi alla. Kan man motivera att analfabeten ska ha lika stort politiskt inflytande som professorn och IT-experten?
/ SD

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.