19 april 2016

Kaliforniens minimilön drabbar Los Angeles klädindustri: "Utflyttningen har börjat"


De finns de som tror att det bara är att höja minimilönen, eftersom det inte “drabbar någon fattig”  utan bara de giriga företagarna. De har fel. Om minimilönen höjs långt över den verkliga marknadslönen för outbildad arbetskraft,  är det många människor som mister sitt arbete och det är ofta den kategori som redan kämpar för att hitta ett jobb.

Det finns naturligtvis ”vinnare" om man trissar upp minimilönen.  Politiker. Fackföreningar och deras medlemmar som har kontrakt som grundar sig på den officiella minimilönen och därför automatiskt också höjs.  På kort sikt kan fackliga medlemmar se en löneökning.  Fackföreningarna kommer också att höja sina avgifter, men dessa vinster kommer att bli kortlivade eller inte alls förverkligade.  Man kan inte tvinga marknaden till underkastelse.

Från LA Times

Förra veckan meddelade American Apparel, den största klädtillverkaren i Los Angeles,  att de kanske kommer att flytta tillverkningen av vissa plagg till en annan tillverkare i USA och då måste de friställa ungefär 500 lokala arbetare.  Företaget sysselsätter fortfarande cirka 4000 personer i södra Kalifornien.

"Utflyttningen har börjat", säger Sung Won Sohn, ekonom vid Cal State Channel Islands och tidigare direktör för Forever 21.  “Klädindustrin  krymper successivt och den trenden kommer sannolikt att fortsätta."

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas vi får analyser på hur mycket företagarna tvingas att höja sina priser för att få det att gå runt. Rykten säger att en Big Mac måste höjas med över 30%. Stämmer det?
I Sverige är det socialisterna som bestämmer kostnadsandelen i livsmedel, framför allt i basproduktionen dvs hos bonden.

Berit sa...

Hur hög ska minimilönen vara? $15, $50? Varför inte &100/timme.
Video här:
https://www.youtube.com/watch?v=KFLqYYRpNMQ&feature=share

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.