08 april 2016

Vem drar det kortaste strået?

Vi har skrivit en hel del om minimilön-debatten alltsedan den började blossa upp för några år sedan.
Härhär  och här.


 Om regeringen lagstiftar om att ett jobb ska betalas med $ 15 / timme betyder det inte att det jobbet plötsligt kommer att vara värt  $ 15 / timme. Regeringen kan inte bara omvärdera tillgång och efterfrågan.
Marknaden kommer att anpassa sig.  För företag som existerar med små marginaler - vilket många gör bland de som använder minimilönarbetare - kommer jobb att försvinna. I vissa fall kommer företagare att helt enkelt stänga, om minimilönen ligger långt ifrån vad jobbet verkligen är värt och  resultatet blir smärtsamt för alla parter.

T.o.m. guvernör Brown som undertecknade lagen, sade en $ 15 / timme minimilön “saknar ekonomisk mening".
Ekonomiskt är minimilöner inte vettigt. Men moraliskt, socialt och politiskt är det meningsfullt, eftersom det binder samhället samman för att se till att föräldrar kan ta hand om sina barn."
 (det viktiga ordet här är politiskt!)

Vi har en stor mängd outnyttjade, okvalificerade arbetare i detta land. Det saknas mycket skicklighet och talang i det nedre skiktet i arbetslivet.  Att höja lönerna genom tvång kommer ytterligare att marginalisera de fattiga och lågutbildade vars arbete inte är värt $ 15 / timme, men det kommer otvivelaktigt att öka antalet socialbidragsmottagare och det är inte så illa från vissa politikers perspektiv.
Vi kommer att se att många jobb - som för närvarande innehas främst av människor som är nykomlingar här, samt de lågutbildade - kommer att fyllas av bättre utbildade och sannolikt också resultera i bättre utfört arbete.  Många med college-examen skulle bli överlyckliga för ett  $ 15 / timme jobb.  I konkurrens med en färsk nykomling kommer Mr eller Ms College att få jobbet och kan åtminstone göra en avbetalning på sitt studielån. 

Vem drar det kortaste strået?
Svar: De människor som har dessa jobb nu. De människor som tror att de kommer att få högre lön.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Hur mycket kommer Big Mac'n att kosta nästa gång?

Anonym sa...

PayScale säger att en Certified Nurse Assistant (sjukvårdsbiträde) har i snitt $12.18 i timmen i Kalifornien. April 2016...!
http://www.payscale.com/research/US/State=California/Hourly_Rate

- Minimi-lönen för CA var $10 i timmen 1 januari 2016. Delstaten utvecklar:
http://www.dir.ca.gov/dlse/faq_minimumwage.htm

Och nu ska alltså minimi-lönen höjas till $15...! Forbes: 'Kaliforniens minimilön på $15 blir smärtsam!'
- $6.10 i Hanford (SO om SF, inne i landet) ger samma nivå som $15 i timmen i San Francisco...
http://www.forbes.com/sites/timworstall/2016/04/06/californias-15-minimum-wage-sure-is-going-to-be-painful/#67fdedee1376
...!?
/ SD

Berit sa...

Tyvärr är den verkliga minimilönen alltid noll, oberoende av lagar, och det är den lön som många arbetstagare kommer att få när en regering bestämmer lönen, eftersom de antingen förlora sina jobb eller misslyckas med att hitta jobb när de är dags att ge sig ut på marknaden.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.