23 maj 2016

Konformismens kreatur har bestämt att alla gamla barnböcker ska makuleras

Den folkkäre serietecknaren och barnboksförfattaren Jan Lööf har på senare tid kritiserats för sina ”stereotypa skildringar av andra kulturer”. Tydligen är han inte så folkkär längre. Så blir det när ett land håller på att byta ut sitt folk.

Jan Lööf ligger bakom en av svensk barnfilms största succéer: "Skrotnisse och hans vänner". Nog minns ni väl Bertil Enstöring, Skrot-Nisse, Kalle och byråkraten Ture Björkman? Här är den sistnämnde i aktion i Egypten. Från BubbavelI bakgrunden hörs en böneutropare. Man hade väntat sig en minaret men får i stället syn på ett kyrktorn. Visserligen finns det fortfarande några kyrkor kvar i Egypten men förmodligen var kyrktornet återanvänd rekvisita från tidigare avsnitt av Skrotnisse.

1 Kommentarer:

Knute sa...

Hade det varit allvar när 68:orna föreställde upprorsmakare, hade de aldrig fått spela den rollen. Om de gått hem till mamma, kanske vårt samhälle skulle ha sett annorlunda ut i dag. För nu sitter många av dessa ”upprorsmakare” som aldrig nyktrat till, på välbetalda poster och kliar varandra på ryggen och bekräftar varandra med varandras åsikter i sann konsensusanda. Det inte är jag som lämnat det röda för det blå, det är samhället och världen som har förändrats.

http://word.harrietsblogg.se/2016/05/23/horace-engdahl-om-min-roda-ungdom/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.