09 juni 2016

Bara två partier räknas….

….och Hillary Clintons "historiska" nominering visar vad som är ett problem med tvåpartisystemet.


"Etablissemanget” inom GOP och Dems i dag är två sidor av samma mynt, och att försöka skilja dem åt är som att argumentera om vilket gäng man helst ska rånas av... Bloods eller Crips.

“Business as usual” (bedrägeri, korruption, svågerpolitik och lögner) måste fortsätta till varje pris för den politiska klassen. Deras uppgift är att rädda sig själva och utnyttja resten av oss.

Vilka som skulle bli Dem och Rep kandidater avgjordes egentligen för över två veckor sedan,  men officiellt bestämdes det i tisdags, när de sista staterna röstade. Hillary Clintons seger hälsades från kust till kust som en historisk första företeelse.  Det var bara en “första” om man begränsar sig till en mycket specifik egenskap.

Hon är den första kvinnliga presidentkandidaten i Democratic och Republican-partierna, men de är inte de enda partierna i USAs system. De är inte ens de enda partier som innehaft presidentposten. Fyra presidenter var Democratic-Republican, fyra var Whigs, en Federalist,  och George Washington var oberoende. Han ogillade starkt politiska partier och kallade dem "fraktioner", men de uppstod ändå under hans administration.

Men om vi återgår till kvinnor så var Jill Stein presidentkandidat för Green Party 2012 och hon kommer sannolikt att bli det i år också.  Förra gången, i konkurrens med två populära kandidater från de stora partierna, fick hon 469.501 röster men inga elektorsröster. Inte ens Stein var den första kvinnliga kandidaten.

År 1872 var feminist-aktivisten Victoria Woodhull  presidentkandidat för Equal Rights partiet. Woodhull fick bara ett litet antal röster, om ens någon.
Hon stoppades också från att rösta på sig själv efter att ha arresterats några dagar före valet.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Håller fullständigt med Dig Berit.
Skillnaden på oss svenskar och amerikanen är vi ingen ryggrad har överhuvudtaget. Se bara hur Batra tillät Löfven genomföra en oblodig socialistisk statskupp i Sverige i December 2014.
Den här kanske kan avskräcka någon:
http://www.wnd.com/2015/05/here-they-are-hillarys-22-biggest-scandals-ever/
SU

elina sa...

Clintons familj vill alltså "äga" Vita Huset och folk röstar till och med för det. Äkta par som turas om som president låter för mig som dålig demokrati, snarare annat. Påminner om Ryssland hur man mixtrar med presidentskap.
Har sett artiklar där man räknar ut när Chelsea kan bli president. Kungligheter?

Berit sa...

Elina, liknande planer har Bush-familjen och Kennedybarn(barn) är också karriärpolitiker.

elina sa...

Ja Berit, i ett så stort land (med världens bästa universitet) tycks det inte finnas begåvningar som vill styra landet utan man kör i gamla hjulspår. Om Trump vinner rörs den ordningen något vilket bör gynna landet.
Jag gillar politiker som inte lever av pengar som inte finns men de är få om ens några.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.