22 juni 2016

Dags att bryta den onda cirkeln

Ta hem alla soldater!


USAs regering har spenderat minst 4.4  trillioner dollar* på krigen i Afghanistan, Pakistan och Irak. Denna siffra inkluderar direkta anslag,  krigsrelaterade höjningar av Pentagons budget, ökning av budgeten för Homeland Security, räntebetalningar för direkta krigslån, sjukvård och pensioner till skadade veteraner - över  9000 amerikaner har dött och 18000 är invalidiserade.
*(Watson Institute, 2015)

   De nuvarande krigen har finansierats nästan helt genom upplåning. Denna upplåning har ökat det amerikanska budgetunderskottet och statsskulden, men den militära och inhemska budgeten försörjer nu miljontals människor i en för övrigt sviktande ekonomi. Hundratals miljarder dollar flödar varje år från statskassan till myndigheter och entreprenörer som är beroende av att hålla krigen igång. Det är deras födkrok.
   Den krigsbaserade ekonomins förgrening kan ses över hela landet och omfattar allt från Homeland Security till konsulter för terrorismbekämpning, kontroller på flygfälten, specialinstanser för säkerhetstjänster som nu omfattar över 100.000 anställda. Den siffran innefattar inte de tusentals lobbyisterna  i Washington.

  Trots att opinionsundersökningar visar att majoriteten av amerikaner motsätter sig fortsatta krig i Irak och Afghanistan, får det industriella militärkomplexet fortfarande nödvändigt stöd från både Dems. och Reps. i Kongressen.

  De flesta amerikanska insatser i Mellanöstern under det senaste halvseklet har syftat till att lösa problem som skapats av tidigare insatser.
Islamic State har lärt sig att genom att använda horribelt våld för att nå sitt mål att locka USA tillbaka till krig.
   De vet att närvaron av amerikanska soldater i Mellanöstern kommer att attrahera fler radikaler och missriktade idealister som ansluter sig till deras sak.  Att möta det mäktiga USA i Mellanöstern eller  på amerikansk mark och om möjligt döda amerikaner, och/eller själva dö, är deras dröm.
De är utomordentligt skickliga att dra fördel av sociala media och den Islamiska Staten använder USAs upptrappning som ett rekryteringsverktyg.

“Vansinne definieras som att göra samma sak gång på gång och förvänta sig ett annat resultat

Att fortsätta krigen garanterar mer mänskligt lidande och tjänar Islamiska Statens och andra fienders intressen.
Det är dags att bryta den onda cirkeln att lägga sig i,  och dra sig tillbaka och sedan återvända för att rensa upp oförutsedda konsekvenser och kaos.
Många irakier och syrier är rädda och misstror eller hatar amerikaner.  De har inte mycket till övers för de sk.  allierade heller. De anses inte pålitliga eftersom man förutsätter att de gynnar amerikanska intressen framför sina egna. Genom att slåss fortsätter vi att utvidga de krig som vi säger att vi vill få slut på. Det lockar också terrorist-vedergällning.

Vissa irakier och syrier kommer att utsättas för terror om Amerika tar hem sina trupper.  Det är fruktansvärt, men den amerikanska armén är inte lösningen. Historien visar att nationer, kulturer och civilisationer tar sig ur konflikter. Bara Mellanöstern kan stabilisera Mellanöstern. Nya krig hindrar dem från att göra det.
1 Kommentarer:

elina sa...

Men, skulle inte Obama slopa alla krigen? Han fick ju Nobelpriset för det i förskott. Inget hände, kanske bara ökning av strider där han deltar. Så går det när man ger priser i förväg.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.