12 juni 2016

Oklahomas polis kan ta alla pengar


I Oklahoma, där polisen en gång utan anledning försökte ta tusentals dollar från ett barnhem och ett kristet band från Burma, och där en sheriff åtalades för utpressning och mutor,  gör man det nu lättare  för polisen att lagligt stjäla folks tillgångar.
Oklahoma Highway Patrol har fått en ny apparat som tillåter polismännen att scanna förbetalkort och frysa eller beslagta alla pengar på en persons konton. Tidigare kunde de bara ta de pengar de hittade i en bil eller de kontanter en person bar på sig.

Oklahomas Lt. John Vincent säger att den ny utrustningen i huvudsak är till för att stoppa narkotikahandlare, som under de senaste åren använder sig av kontantkort för sina transporter, vilket minskar sannolikheten för beslag av polisen.
“Polisen kommer inte att gå omkring och scanna alla kort de stöter på, utan kommer istället att använda "rimlig misstanke”.  Om någon har 300 bankkort  gömda inuti i ett fordon och kan bevisa att korten tillhör dem kommer vi inte att ta dem.”

Låt oss säga att en polisman misstänker eller bara tror att jag kan ha pengar som härrör från någon form av brott. Han kan nu scanna alla kort jag har och ta pengarna i min plånbok.  Han behöver inte beskylla mig för något olagligt.  Han kan lägga beslag på alla pengar eftersom Staten är pank.

Men det argumentet vänder upp och ner på hela rättssystemet här: Man är oskyldig till brott bevisats.  Nu måste  medborgaren i stället bevisa sin oskuld, i stället för att myndigheterna bevisar hans skuld. Detta resonemang har varit en drivande faktor när man lagt beslag på privat egendom.
  Hur kan man bevisa för polisen att ett oanvänt betalkort köptes "av legitima skäl?"
I fallet med det burmesiska kristna bandet, fick polisen veta att pengarna kom från donationer, men polisen trodde inte på dem, utan utgick ifrån att pengarna måste komma från droghandel.
 Det var inte förrän advokater från Institute for Justice blev inblandade och fallet fick nationell publicitet, som åklagaren lade ner fallet och gav tillbaka pengarna.

Eftersom polisen ofta får behålla det de beslagtagit för att finansiera sin verksamhet, har jag all anledning att tro att vad John Vincent säger inte är sant. Polisen har incitament att vara misstänksam  mot varje förbetalt bankkort de stöter på och göra sitt bästa för att försöka koppla det till narkotikahandel och andra brott.

Tips från SU

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Det kommer garanterat att smitta på svenska tjänstemän, dom stjäl redan som korpar men betydligt mer raffinerat framför allt fast egendom. Det sker dagligen och ytterst få vågar opponera sig.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.