19 juli 2016

Med ett ord: Socialism

Vi ser hur en hel nation, Venezuela, kollapsar mitt framför våra ögon. Det sker trots att Venezuela inte har drabbats av krig, en större naturkatastrof, en terrorattack eller någon annan typ av betydelsefull  "Black Swan" händelse. När skuld är utom all kontroll, går valuta-manipulation för långt och statlig inblandning når löjliga ytterligheter, det är vad som kan hända med en ekonomi.

Butikshyllorna är tomma, undernäring är värre än någonsin, människor är arga och hungriga och det har resulterat i många våldsamma demonstrationer. Skolorna är stängda på fredagar för att spara  elektricitet och fabriker är stängda pga. råvarubrist.
Inga av dessa problem för Venezuela är nya, de har pågått i flera år. Jag såg vartåt det lutade redan för 20 år när jag tillbringade en hel del tid där, men nu är förhållandena absolut outhärdliga.

De står också inför en av de högsta antalet mord i hemsfären och har inget skydd mot våldsbrott
och i flera räder över hela landet, påstås det att säkerhetsvakterna deltar i plundringarna.

Våldsbrotten ökar i rasande fart och polisen kan inte stoppa folk som roffar åt sig eller andra som dödar för en påse mat.
Plundring av bagerier, apotek och i synnerhet stormarknader sprids över landet. Vid långa köer av människor som väntar på att köpa mat, är armén utplacerade för att upprätthålla ordningen.

Mer än 100.000 venezuelaner korsade gränsen till Colombia under helgen för att försöka köpa livsmedel och medicin, som är bristvaror där hemma.

Det var den andra helgen i rad som Venezuelas socialistiska regering öppnade den sedan länge stängda gränsen mot Colombia och redan kl. 6 på söndag morgon, ringlade en lång rad av blivande köpare genom hela staden San Antonio del Tachira. Några hade rest i 10 timmar i chartrade bussar.

Venezuelas regering stängde alla gränsövergångar för ett år sedan för att slå ner på smugglare längs gränsen (2219 km lång). Det klagade över att spekulanter orsakade brist genom att köpa upp subventionerad mat och bensin i Venezuela och ta med det till Colombia, där de kunde säljas för betydligt högre priser.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med socialism är att så småningon tar andra människors pengar slut./Social konstruktion

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.