19 augusti 2016

Donald Trumps planer

USA:s längsta krig närmar sig 16 år (utan slut i sikte) och man har inte talat särskilt mycket om det i  politiska debatter.
Om man mot förmodan snuddar vid det är det när man räknar upp de länder där Islamic State måste krossas. Vad man “glömmer” att säga är att Islamic State inte existerade år 2001, när USA invaderade Afghanistan för att besegra talibanerna, som förresten fortfarande inte har besegrats .

I ett tal i Youngstown, Ohio, presenterade Donald Trump sitt utrikespolitiska mål, med en betoning på att besegra terrorismen.
Trump skyllde framväxten av Islamic State på "politiska beslut som fattas av president Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton".

"Om jag blir president, kommer den tid som präglats av nationsbyggande att föras till ett mycket snabbt  slut", sade han. "Vår nya strategi måste vara att stoppa spridningen av radikal islam. Alla åtgärder bör inriktas mot detta mål, och varje land som stöder detta mål kommer att vara vår allierade.".
Han vill ersätta nationsbyggandet med “utrikespolitisk realism” och inbjuda till en internationell konferens för att fokusera på detta mål med partners i Mellanöstern, inklusive Israel och Jordanien.

Trump betonade också att hans administration kommer att ”hitta en gemensam grund med Ryssland i kampen mot ISIS“. Det vore väl bra, eller hur?

Detta internationellt partnerskap skulle fokusera på utbyte av underrättelser, cyberkrigföring att störa terroristgruppens rekryteringsförmåga och stoppa gruppens finansiering.

"Vi kommer att ha ett nära samarbete med Nato i detta nya uppdrag. Jag hade tidigare sagt att Nato var föråldrat eftersom den inte vidtar lämpliga åtgärder mot terrorism, men efter mina kommentarer har de ändrat sin politik och har nu en ny division med fokus på terrorhot."

Han har tidigare påstått att han var emot Irak-kriget från första början men nu säger han att USA skulle ha tagit kontroll av oljan. ”Förr i världen fick segraren behålla bytet,  men allt vi fick från Irak och Mellanöstern var död, förstörelse och enorma kostnader. Pengar från oljan kunde ha täckt våra förluster."


Han har också tidigare deklarerat (april 2014) att han vill sätta stopp för nationsbyggandet, och att han inte kommer att låta ISIS överta områden som hör till suveräna nationalstater . Hans princip # 1 - internationella relationer är mellan suveräna nationalstater (det finns en FN-lista över erkända stater och deras territorier)
Vilket innebär att enheter som ISIS, som tar för sig områden i Irak och Syrien, måste besegras - militärt. Förse dem inte med vapen, transport, mat, underrättelser, bränsle, bilar, telekom. De som levererar detta kommer att utsättas för USAs vrede. 

Hjälp de legitima regeringarna att ta tillbaka territoriet, eftersom deras arméer måste förstärkas, beväpnas och förse med utrustning. Dessa legitima regeringar kommer så småningom att kontrollera varje tum av sin mark. End of story.

Han sade också:  Inget stöd och samarbete med någon grupp. Inget nationsbyggande innebär inte bara att inte försöka störta regimen - det innebär också att stödja legitima regeringar - och inte försöka moralisera genom att beväpna grupper med alla typer av agendor.  Man måste sluta finansiera tusentals så kallade "icke-statliga" organisationer eller NGOs som de kallas (non-governmental organization)  eller "det civila samhället", etc. Dessa är också nationsbyggare som arbetar mot legitima regeringar i olika länder.  I Afghanistan finns det över 10.000 NGOs.  Det är dags att sluta förse National Endowment for Democracy, National Republican Institute, Soros Foundation, Gulen Foundation, Woodrow Wilson Institute med pengar - liksom ett dussintal fler som finansieras direkt eller indirekt av skattebetalare.

I Ohio-talet sade han att hans första åtgärd som president, blir att skapa en kommitté  som kommer att förklara och informera den amerikanska allmänheten om radikalisering och nya regler för lokala myndigheter och invandringsverk.

Inhemskt stödnätverk för terror kommer att demonteras!

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas att Trump vinner presidentvalet. Skulle inte detta ske ser jag en mörk och farlig framtid för världen.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.