25 augusti 2016

Inga goda gärningar går ostraffade

Det är speciellt sant när regeringen får kännedom om dem.

Invånare i Louisiana använde sina egna båtar och förnödenheter för att rädda översvämningsoffer utan statlig inblandning - en  demonstration av personligt ansvar och lokalt självstyre.

De var så mycket bättre än regeringens utsända att många människor transporterades, fick mat och läkarvård långt innan regeringens hjälparbetare anlände. Det är ett bevis på hur bra amerikaner kan ta hand om sig själva och varandra i en krissituation.
Dessa “samariter” kallas "Cajun Navy" och deras rykte har spritt sig vida omkring. De hyllas över hela landet, och det är välförtjänt - men bevars oss väl - så kan man ju inte ha det, enligt politiker.

Senator Jonathan Perry har meddelat att han håller på att utarbeta lagstiftning som kommer att kräva att medlemmar i Cajun Navy skaffar sig utbildning, certifikat och tillstånd (= betalar avgifter!) för att få tillstånd att rädda människor om deras hus översvämmas igen.Cajun Navy och andra louisiana-bor reagerar kraftigt mot detta och medlemmar av Cajun Navy hävdar - och har visat - att de känner till de områden där de utför räddningsoperationer mycket bättre än de regeringstjänstemän som skickas dit för att hjälpa. De är också snabbare och effektivare än någon statlig organisation kan drömma om.

Översvämningarna har jämförts med när orkanen Katrina drabbade New Orleans och alla de klagomål som befolkningen där riktade mot bush-administrationen:

“Varför gör de ingenting för oss? Varför räddar de oss inte? Varför får vi inga hus att bo i?

Katrina drabbade ett område där befolkningen till stor del var låginkomsttagare och bidragsmottagare och där man var van vid att Staten tar han om allt. Även två år efter katastrofen bodde hela familjer på hotell i väntan på att få ett hus och utan att ta egna initiativ.

Från Louisiana hör vi inte dessa krav. Eftersom området inte var klassificerat som “översvämningsrisk” har de flesta inte försäkring men pengar och frivilliga  strömmar in från hela landet och hjälper till att bygga upp husen igen.
Detta är den verkliga amerikanska andan.

Generellt sett är allt som görs i den privata sektorn mer effektivt än i den offentliga sektorn. Detta innefattar många områden av ekonomin som en gång bara överläts till den offentliga sfären, inklusive till exempel vägar och andra transportmedel.
Vi lever i en tid nu när människor har tillgång till mycket mer information och de behöver inte förlita sig på tjänstemän för vägledning. Många saker kan lösas mycket snabbare, billigare och bättre än när regeringen blandar sig i.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

En jurist om översvämningen nu: "Lagen är klar. Om någon har en båt, och i en nödsituation vill komma och rädda människor, då är han skyddad enligt Louisianas lagar."
- F.ö. är det åratal mellan den här sortens katastrofer. Antal hurricane-döda i Louisiana, enligt Wikipedia (List of Louisiana hurricanes 2000 - present):
2001, 2002 och 2005 - 1 var
2005 - Katrina, 1577 döda
2008 - Gustav, 7 döda
- Senare hurricanes - från 2009 till 2013, och 2015 - har inte dödat någon.
- Breitbart säger ironiskt: 'Perry till Cajun Navy: Skaffa ett tillstånd, innan ni hjälper översvämnings-offren'
http://www.breitbart.com/texas/2016/08/24/gop-lawmaker-cajun-navy-get-permit-helping-flood-survivors/
/ SD
PS. Sandy, som ofta nämns, var en orkan som 29 okt 2012 slog till i New Jersey och sedan fortsatte norrut, upp till Maine. (Tidigare hade 11 dödats i Kuba.) [Wiki: Hurricane Sandy]

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.