02 augusti 2016

Ord och Teater


Båda politiska partierna i USA ägnar sig åt förolämpningar och utskällningar, samtidigt som de lovar guld och gröna skogar, men ingen av dem vågar tala om varför vi befinner oss i en utrikespolitisk röra och en hotande ekonomisk kollaps. Allt vi hör är att båda partiernas kandidater säger att de kommer att fixa det och det verkar gå hem hos alltför många, som så gärna vill tro att institutionen Regering är som Camelot - en klok härskare som får hjälp av ädla kämpar.

Ur moralisk synvinkel, finns det två typer av människor i världen. Människor som tror på tvång när de har att göra med sina medmänniskor och de som tror att man frivilligt fungerar tillsammans.
Regeringen är våld. Så, de människor som vill uppnå politiska positioner är fel sorts människor - de som anser att tvång är riktigt.

Nästan allt regeringar gör, speciellt när det handlar om ekonomi, är att skapa snedvridningar och felaktig användning av kapital. Deras inflation av valutan avskräcker sparande och orsakar onaturliga konjunktursvängningar. Skatter och regleringar förstör kapital. Nästan allt de rör vid är destruktivt. 

Titta bara på polisen. Patrullerade poliser använde tidigare sitt sunda förnuft för att hålla ordning och reda - det var deras jobb.  Nu är deras uppgift att upprätthålla en myriad av godtyckliga lagar för att bötfälla och dra in pengar till Staten. Det lockar fel sorts personer till jobbet.

I sitt segrar-tal lovade Hillary Clinton att hon skulle "bekämpa terrorism" och besegra ISIS genom att göra mer av vad vi har gjort hela tiden: Bomba! 
I själva verket har vi släppt mer än 50.000 bomber på ISIS i Irak och Syrien under de senaste två åren och allt hon kan säga är att hon kommer att bomba mer. Hur många fler bomber behövs för att besegra ISIS? Hur många fler år kommer hon att tvinga oss att fortsätta kriget i Afghanistan?
Det säger hon inte.

New York Times som i vanliga fall är Hillary-vänlig skrev: “Hon levererade ett tal som lider en anmärkningsvärd brist på fakta.”
Clinton förstår inte att en politik av ändlös inblandning i andra länders affärer har fört oss till ruinens brant. Förväntar hon sig verkligen  att vi ska vara världspoliser med $ 20 triljoner i skuld?

Trump är också ute och cyklar när han lovar att återställa jobb i Amerika - The American Dream - utan att förstå varför jobben försvann utomlands till att börja med.
Han har rätt när han säger att medelklassen har det mycket sämre nu än när Obama tillträdde, men han verkar inte förstå att det beror på Federal Reservs destruktiva åtgärder.  Han verkar inte ha en aning om att finansieringen av vårt välfärdssamhälle och krigsföring sker genom att Feds trycker upp mer pengar och att de motverkar sparande och investering genom att påverka räntan.
Procentandelen av amerikaner som äger ett hem har sjunkit till den lägsta nivån sedan 1965, eftersom Fed skapade en bostadsbubbla som exploderade under 2007-2008, vilket tvingade miljontals amerikaner att förlora sina hem. Inte ett ord om Feds från Trump.

Hur ska dessa kandidater kunna åtgärda de problem vi står inför i Amerika om de inte har en aning om vad som orsakade problemen? Oavsett vem som väljs, kommer amerikaner att bli mycket besvikna på resultatet.

7 Kommentarer:

Anonym sa...

Från Kurtan,
Tror du behöver läsa på lite om Trump och vad han har föreslagit för åtgärder för t.ex ekonomin och jobben i USA. Har du missat hans syn på NAFTA, Kinas valutapolitik med devalvering etc osv osv...

Han är mer insatt än Obama, Hillary och övriga tillsammans, kolla själv.

Anonym sa...

Problemet är väl att vi inte kan lita på media, när det gäller nationalekonomi (för USA). Jag har inte sett någon seriös rapport om vad Hillary's resp. Trump's åsikter borde ge för resultat.
- Nu googlade jag fram en artikel från Wall Street Journal: "Where Hillary Clinton and Donald Trump Stand on Economic Issues". 27 juli. Man får i alla fall en del frågor förtydligade.
http://graphics.wsj.com/elections/2016/donald-trump-hillary-clinton-on-the-economy/

Se'n får man väl komma ihåg att USA:s president inte är en diktator. Han måste få med sig kongressen!
- Kan någon visa oss en annan problem-översikt? (Kommer den från en tydlig vänster-tänkare, typ Paul Krugman, lägger jag nog inte ner alltför lång tid på den.)
/ SD

Berit sa...

Trump inser åtminstone att 19 trillioner i skuld är mer än vi kan leva med och om vi forsätter på den inslagna vägen kommer skulden att vara 30 trillioner om 10 år.
Vid första anblicken tycks han vara en kandidat som skiljer sig från etablissemangets norm och det är därför han är populär.
Han har sagt att han är positiv till frihandel, men har varit denna generations mest anti-globala presidentkandidaten.
NAFTA, som han säger att han ska “omvandla”, står för ”North American Free Trade Agreement” men tro inte för ett ögonblick att det är Fri Handel.
Det är över1000 sidor laddade med svågerpolitik, regler, produktionskoder och statlig byråkrati som förbjuder fri handel.
Det är svårt att komma tillrätta med vad Trump egentligen avser eftersom han är väldigt vag: Välj mig och jag kommer att fixa det” - men om han menar allvar och det är inte bara en typisk kampanjlögn, skulle en person som verkligen tror på fri handel råda honom att hoppa över "omförhandling" och helt enkelt dra sig ur affären.
Han hotar Kina och andra länder med tullar och skatter.

Trump hela plan för att skapa jobb bygger på protektionism - en enorm ekonomisk vanföreställning. Hans teori verkar vara att om vi höjer priset på import, gör det svårare för amerikanska företag att exportera och straffar amerikanska företag för att de lokaliserar utomlands, kommer denna löjliga kombination av kontraproduktiv politik att resultera i att allt ordnar sig.

Berit sa...

David Stockmans Contra Corner är matnyttig läsning

davidstockmanscontracorner.com/

Anonym sa...

Vad tycker du om Gary Johnson och hans chanser att få 15 procent?

Berit sa...

Gary Johnson är utsedd av etablissemanget i Libertarian Party att vara deras kandidat, men han är ingen riktig Libertarian. Han verkar inte känna till de stora tänkarna, författarna och pionjärerna inom rörelsen. Han saknar nästan all kunskap om grunderna i filosofin.
Dessutom är han utomordentligt tråkig att lyssna till och ingen ny Ross Perot (som fick 19%, 1992)
Jag tror inte att han har en chans, de flesta människor vet inte ens vem han är.

Knute sa...

Hillary Clintons hälsa under lupp. Enligt vissa uppgifter ska hon lida av hjärnskador efter en hjärnskakning 2012 och därmed anses olämplig att leda landet.

http://avpixlat.info/2016/08/04/hillary-clintons-halsa-under-lupp/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.