02 september 2016

Hola Mexico!


Donald fortsätter att förvåna. Han tog en verkligt stor risk när han reste till Mexiko för att träffa president Enrique Pena Nieto, men det är kanske hans casino-bakgrund som visar sig.
Han inte bara stod på sig när det gäller att förstärka gränsen,  han förmådde också Mexikos president att använda en artig och hyfsad ton när han talade om Trump:
“Jag hade en mycket öppen och konstruktiv diskussion med Donald Trump. ... Även om vi inte kan komma överens om allt,  hoppas jag att vi tillsammans kommer att kunna hitta välstånd och säkerhet."
 Pena Nieto har ganska nyligen beskrivit “Trump som Adolf Hitler med en spray-solbränna", så det låter som han åtminstone bemöttes med ett minimum av respekt från en av sina största globala kritiker.

Trump och Pena Nietos presskonferens avlöpte utan problem. Man kan även säga att den hade klass.
 Trump hade lämnat sin skrikröst på planet och Pena Nieto talade om ett framtida samarbete. Han medgav också att flödet norrut av illegala invandrare måste åtgärdas. Pena Nieto noterade också att sydgående trafik av vapen och pengar är ett problem. Det var en fin vink adresserad till Obama och hans många misstag,  inklusive den katastrofala "Fast and Furious-affären" som orsakade många dödsfall i Pena Nietos hemland.

Trump var mycket smart här. Han svarade snabbt på en inbjudan från Pena Nieto, - en inbjudan som av många sågs som en utmaning och inte egentligen allvarligt menad.  Trump lyckades inte bara konstruera en globalt intressant händelse, där han och hans värd behandlade varandra med positiv respekt;  han lyckades också återställa den utrikespolitiska delen av den amerikanska presidentturnén enligt sina egna villkor. Han uppträdde verkligen som en President. 

Det bäst av allt från Trumps perspektiv, var den anmärkningsvärda frånvaron av Hillary Clinton.
Hon var också inbjuden, men valde att inte acceptera. Nu när Trump redan har har satt sin prägel på showen, skulle hennes eventuella uppdykande bara understryka hennes ineffektivitet.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Antalet illegala immigranter i USA [de som Trump ska bygga mur för] låg mellan 10 och 15 miljoner år 2015, säger Wiki. Man tycker kanske att det borde åtgärdas på något sätt...
- "Illegal" tolkas då i första hand som "har inte rätt att stanna kvar här".
https://en.wikipedia.org/wiki/Illegal_immigrant_population_of_the_United_States

Men "när man tagit sig in i Sverige och sökt asyl räknas inte inresan som illegal längre" (Wiki). Men hur vet miggorna vem den mörkhårige är? Han säger sig vara Aadan Mohamed från Somalia; kan han på något sätt bevisa det?
- Pass eller annan ID har han väl inte? Så'nt ska man ju slänga bort innan man kommit över Öresundsbron?
- Men OK: "Den som varit i Sverige så länge att preskriptionstiden löpt ut [4 år] kan åberopa sin vistelsetid som synnerligen ömmande omständigheter, och få permanent uppehållstillstånd"... (Wiki).
https://sv.wikipedia.org/wiki/Illegal_invandring

PS. Mitt hjärta är förvisso inte av sten. Har ni sett i SvD [12 nov 2014] hur Marjam Salihi's (16 år) klasskamrater skrev att hon efter 8 år i Sverige borde få stanna? (Och slippa ta sig tillbaka till Afghanistan.) Det finns säkert fler tydliga exempel.
- (Marjam fick stanna. Fast hon var väl aldrig illegal?)
http://www.svd.se/det-ar-fel-att-utvisa-var-klasskamrat
/ SD

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.