29 september 2016

Saudiarabien ska nu ställas inför rätta


 Både Huset och Senaten röstade i går att förkasta president Obamas veto-lagstiftning och tillåta att utländska regeringar som sponsrar terrorism kan stämmas. Det är det första framgångsrika upphävandet av ett president-veto sedan Obama tillträdde.

Presidenten hade lagt in sitt veto mot lagstiftningen eftersom han sade att lagen - som kallas Justice Against Sponsors of Terrorism Act, or JASTA - skulle inkräkta på presidentens förmåga att bedriva utrikespolitik .
Överlevande och anhöriga  till de som dödades under 9/11 attacken har i över ett decennium kämpat för att få möjlighet att stämma Saudiarabien, baserat på påståenden att landet spelat en roll i  terrorattackerna 2001.

Efter ett intensivt tryck röstade även Obamas demokratiska allierade på Capitol Hill för att åsidosätta hans veto.
Huset röstade 348-77, långt över de två tredjedelar som behövs. Den slutliga omröstningen i Senaten var 97-1. Det var bara Harry Reid, D-Nev som röstade med Obama.

Lagen betyder att käranden kan stämma andra nationer i amerikanska federala domstolar för skadestånd i händelse av skada, dödsfall eller sakskador, som orsakats av internationella terrordåd i USA.
Flera stämningar kan konsolideras på uppdrag av 9/11-offren och flera försäkringsbolag och advokater kommer att försöka bevisa saudiska regeringens inblandning i terroristplanen .
Femton av de 19 kaparna som flög flygplan in i World Trade Center, Pentagon och Pennsylvania var saudiska medborgare.

Obama varnade för att lagen skulle vara "förödande" för amerikanska militären, diplomatiska förbindelser och underrättelseverksamhet.

9/11 kommissionen har förklarat i sin officiella rapport, att det finns ”inga bevis" som visar att den saudiska regeringen eller högre saudiska tjänstemän var inblandade för att att finansiera attacken.
Men personer som sett den 28-sidiga del av senatens utredning som fortfarande är sekretessbelagd, säger att saudierna var inblandade.

Saudiarabiens hotar att sälja $ 750.miljarder i treasury bills (skuldförbindelser) i ett försök att undvika att deras tillgångar hålls inne pga. tvisten och om de följer upp sitt hot, kan det destabilisera hela den amerikanska ekonomin.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Det skall bli spännande att förhoppningsvis få uppleva hur Donald Trump tar fram sin penna och stryker/förklarar alla Obamas "dekret" som olagliga.

Argus sa...

Innebär det att "kampanjbidragen" till Hillary fryser inne?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.