17 september 2016

Tältstäder och hemlösa


(Bilden från Kalifornien 1937. )

Tältläger poppar upp över hela USA allt eftersom fattigdom tilltar i en mycket alarmerande takt. Enligt Department of Housing and Urban Development, är mer än en halv miljon människor  hemlösa just nu, men den siffran ökar för varje dag. Och det är inte bara vuxna vi talar om. Det har rapporterats att att antalet hemlösa barn i det här landet har ökat med 60 procent sedan den senaste lågkonjunkturen, och Poverty USA säger att totalt 1,6 miljoner barn sov antingen i ett härbärge eller någon annan form av akutbostäder någon gång förra året.
   Visst, aktiebörsen kan ha ett tillfälligt uppsving, men för dem som befinner sig på den lägre delen av den ekonomiska skalan fortsätter situationen att försämras.

Här i Atlanta är det fortfarande varmt men i storstäder som Seattle, Washington, D.C. och andra ställen norrut börjar det bli kyligt i lägren för ett oräkneligt antal hemlösa människor.  Hemlöshet är så utbredd i Kalifornien att L.A. kommunfullmäktige formellt har bett guvernör Jerry Brown att officiellt förklara undantagstillstånd . Och staden Portland  har utökat sitt "nödläge för hemlösa” för ännu ett år, och stadens styrande kämpar med hur man ska handskas med de tältstäder som fortsätter att växa upp.

Men det är naturligtvis inte bara Portland som upplever detta. Följande förteckning över ett trettiotal större tältstäder finns på Wikipedia ...

De som lever i tältstäder vill för det mesta inte bli upptäckta eftersom de lokala myndigheterna har en ful vana att tvinga de hemlösa människorna att flytta. Detta är vad som just hände i Elkhart, Indiana ...

    En grupp av hemlösa i Elkhart har ombetts att lämna den plats de kallar hem.
    Stadens tjänstemän gav invånare drygt en månad att utrymma skogsområdet. 
    Fastigheten har varit en vagel i ögat på borgmästare Tim Neese sedan han tillträdde sin post i januari och han kallar lägret en säkerhetsrisk och hälsorisk för dess invånare och närliggande fotgängare.
 "Det har varit deras hem, men man kan inte leva på allmän egendom", säger borgmästaren.

Om de inte kan leva på "allmän egendom", vart ska de ta vägen?

De kan inte leva på någons "privata egendom".

Detta är problemet - folk vill inte vill ta itu med mänsklig avföring, nålar, brott och andra problem som hemlösa ofta drar med sig.  Så det faller sig naturligt att sparka ut dem och skicka iväg dem.

Tyvärr löser det inte problemet. Det skyfflas bara över till någon annan.

Den ekonomiska nedgången blir bara värre, trots alla lögnaktiga data som regeringen månglar ut och ganska snart kommer det att finnas tältstäder i så gott som varje samhälle i Amerika.

I själva verket finns det människor som lever ett bekvämt medelklassliv just nu, men som ganska snart  kommer att hamna i ett tält. Vi såg detta under den senaste ekonomiska krisen, och det kommer att bli ännu värre allt eftersom nästa kris utvecklar sig.
Man märker inte så mycket i början men livsmedelsbutiker stänger, likaså stora varuhus och klädaffärer. Flera butiker längs huvudgatan i stan står tomma. Vi ser hur bostadsområden förfaller, folk kan inte betala sina lån, banken tar över, färgen flagnar och gräset växer. 

Det finns godhjärtade människor som vill hjälpa och här är ett exempel på hur det kan gå:

En 90-årig man i Florida greps för andra gången på en vecka eftersom han delade ut mat till hemlösa igen.

När Arnold Abbott sade efter gripandet på söndagen att polisen inte kunde stoppa honom från att skänka mat till  hemlösa,  menade han det tydligen.
Abbott arresterades igen på onsdagskvällen för att han brutit mot en ny lag i Ft. Lauderdale som huvudsakligen hindrar människor från att mata hemlösa.

"Jag väntade mig det”, sade han  " Denna gång lät de oss åtminstone dela ut maten först."

Om han befinns skyldig för att ha brutit mot stadens förordning -  andra gången på en vecka - kan han få 60 dagar i fängelse eller $ 500 i böter.
4 Kommentarer:

Anonym sa...

Tältläger kommer att bli en vanlig syn i Sverige om ett antal år. Dessa läger kommer inte i första hand att bebos av invandrarpack utan av Svenskar som har mist sina bostäder av någon anledning. Arbetslöshet och sjukdom kommer att vara två anledningar till detta. Banker och finansinstitut tar över bostäderna som man sen hyr ut till invandrarpack finansierat via staten med svenskarnas inbetalda skatter.

Berit sa...

Så går det till här också, man kallar det Section Eight Housing och det finansieras av oss skattebetalare.

en väldigt sur tant sa...

Här köper kommuner bostadsrätter med skattemedel som de sedan hyr billigt till asylsökande/invandrare. Studentlägenheter fördelas också för dem. Invandrare går före i bostadskön. Äldreboenden/servicehus blir lätt asylboenden. Även handikappade vräks för att ge plats åt asylsökanden.

HazeP sa...

Några siffror hämtade från minnet:

Om man tar olika parametrar, som löner, BNP och KPI, och jämför dessa med bostadsrättspriser i Stockholm och Göteborg, så låg bostadsrättspriserna i Stockholm och Göteborg 50 procent högre än de övriga parametrarna under fastighetskraschen för cirka 25 år sedan. Priserna var alltså klart övervärderade. För några månader sedan låg bostadsrättspriserna 300 procent och kanske ännu högre än så i Stockholm och Göteborg jämfört med de tre övriga parametrarna ...

Ett annat index (tror att det handlar om bostadsrätter i hela Sverige) säger att index sjönk från cirka 95 till 55 under kraschen för cirka 25 år sedan. (I själva verket sjönk det ännu mer eftersom en del människor inte fick sina fastigheter sålda). Samma index ligger nu på cirka 425 ...

Ett tredje index, för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg, startade på 100 för elva år sedan. Det har stigit till cirka 285 sedan dess ...

När radhus på säg 115 kvm och små tomter relativt långt från Stockholms innerstad (vi snackar dessutom inte Danderyd eller andra överklassområden) säljs för 7.5 mille, ja - då är det dags att börja hissa nödflagg.

Man ska veta att en anledning till varför Sverige klarade sig relativt bra under finanskrisen var att de styrande lät folket ta på sig skulderna. Följaktligen är svenskar ett av de mest skuldsatta folken i dag.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.