10 september 2016

Vad är Aleppo?

Äntligen uppmärksammas han och när det händer är det för att han gör bort sig. Stort!

Jag talar om den “tredje presidentkandidaten”, Gary Johnson som fick mer publicitet än hans kampanj har fått hittills, enbart beroende på en utrikespolitisk tabbe under en morgonshow på MSNBC.

Intervjuaren frågade Johnson vad han skulle göra med Aleppo om han väljs till presidenten.
Johnson svarade: "Och vad är Aleppo?"
Efter att Intervjuare sagt: "Du skojar," informerade han den man som för närvarande står på tredje plats för att bli överbefälhavare för den mest kraftfulla armen i världshistorien,  att Aleppo är centrum för den syriska flyktingkrisen .

Detta är ett allvarligt misstag av Johnson, som tidigare har sagt att han, jämfört med Hillary,  kommer att avvakta längre innan han ingriper militärt utomlands och att Donald Trumps löfte att "bomba skiten ur ISIS" är oinformerad politik.
Johnson driver idén att libertarianer inte är isolationister, men att det finns bättre sätt att hjälpa till i situationer som Syrien än att skicka amerikanska trupper, beväpna icke-granskade rebeller, eller använda droner som oundvikligen döda civila.

Johnson sade efteråt att han är ofantligt besviken på sig själv men liknande misstag har förekommit ganska ofta under tidigare presidentval.

År 1999 fick George W. Bush bara 25 procent rätt i en utrikespolitik frågesport anordnad av NBC.   Han kunde inte  namnge presidenterna i Indien, Pakistan, Tjetjenien, liksom utrikesministern i Mexiko. Under en 1976  i debatt med Jimmy Carter, insisterade  Gerald Ford på att "det finns ingen sovjetisk dominans av östra Europa."
I en debatt om veteran-frågor och utrikespolitik i förra veckan verkade det som tidigare utrikesminister Hillary Clinton inte visste att Libyen befinner sig i ett tillstånd av inbördeskrig.
 Att det kriget är ett resultat av det maktvakuum som skapades av den militära interventionen hon aggressivt drev fram, gör hennes uttalande särskilt oroande.

Inget av dessa exempel från tidigare kampanjer ursäkter Johnsons okunskap om Aleppo. Han och hans vicepresidentkandidat och Libertarian Party har insisterar på att de hör hemma på debattscenen, där de vill visa att deras idéer är livskraftiga och att deras förmåga att effektivt styra, baseras på sunda åsikter. Att inte känna till namnet på en stor syrisk stad och vad han skulle göra åt flyktingkrisen är ett misstag som borde ta honom av banan omedelbart.


2 Kommentarer:

Martin sa...

Men hur kan en libertariansk regering bedriva något annat än en isolationistisk utrikespolitik? Hur kan den motivera att tvinga ifrån medborgarna skatt för aktivism som inte rör medborgarna?
Den enda utrikespolitiska aktivism en libertarian kan stödja är frivilliga initiativ från medborgarna bekostad av medborgarna frivilligt.

Berit sa...

“Isolationist” är ett vilseledande ord. Libertarianer vill bedriva handel med andra länder och förespråkar konsekvent individens frihet och motsätter sig initiering av tvång och våld gentemot någon annan person eller egendom.
Med andra ord: Bara för att ett land har en ondskefull individ som ledare är det inte anledning att “bomba skiten ur dem.”

De allra flesta libertarianer hävdar dock att fysiskt våld, använt i självförsvar eller försvar av familjen eller egendom är helt motiverat.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.