20 oktober 2016

Tredje ronden


Om den tredje och sista valsdebatten bevisade något, är det att Hillary Clinton och Donald Trump och partierna de företräder, är mer lika än de är olika, men sällan har två kandidater frambringat så mycket ilska och avsky 

I många frågor är Trump och Clinton nästan helt eniga. Båda undvek att tala om frihandel och när Trump drog fram något som Clinton tidigare sagt om "öppna gränser" skyndade hon sig att säga att hon hade röstat för den typ av gränsmur som Trump gjort till en central fråga i sin kampanj. Och hon har rätt.  Den 700 miles långa gränsmuren hon röstade för när hon var senator är bara ca 300 miles kortare än den Trump vill bygga.

Vad gäller utrikespolitik , blev det snabbt klart att ingen av kandidaterna hade något meningsfullt att säga om vad som kommer att hända härnäst, i Syrien eller någon annanstans.
De var alltför inriktade på huruvida Trump faktiskt var för eller emot Irakkriget för ett tiotal år sedan (vem bryr sig, egentligen?) Och om det var ett tecken på dygd att  Clinton har bett om ursäkt för att hon röstat för det.
 Ingen av dem kunde presentera ens den vagaste plan om vad som kommer att vägleda dem som president när det gällde militära interventioner, ekonomiska åtaganden, eller diplomatiska ansträngningar.

Mot slutet av debatten, fick vi höra lite om utgifter och skulder, men en konkursregering kan inte göra mycket åt någonting, åtminstone inte särskilt länge.
Ingen pratar särskilt mycket om skuld och underskott längre, främst på grund av att om man erkänner att det är ett problem innebär det att man inte kan lova så mycket “guld och gröna skogar”.

Under de närmaste 10 åren, (enligt CRFB) kommer skulden som allmänheten har (en delmängd av statsskulden) att öka från cirka 77 procent till 86 procent inom ramen för Hillary Clintons planer och 105 procent i Trumps. Hon kommer att  öka utgifterna kraftigt men också höja skatterna betydligt.

Trump planerar att spendera mindre men sänka skatterna vilket skapar större underskott. Båda kandidaterna vill få oss att tro att de kan trolla med knäna  och att deras skattehöjningar eller nedskärningar kommer att ge ökad ekonomisk tillväxt för att täcka allt de vill göra härnäst.

Det stora problemet är de obefintliga utlovade fonderna för Social Security och Medicare torkar upp och ingen av kandidaterna har några allvarliga planer på att ta itu med dessa problem. Trump har sagt att han inte kommer att skära ner på någons understöd  och Clinton säger att hon ska utöka förmånerna.

En annan sak som faktiskt förenar dem är att de vill öka försvarsutgifterna.
År 2013 beslutade den amerikanska kongressen att regeringen behövde banta, vilket innebar att budgetar minskades över hela linjen. Eftersom försvaret är den största posten i USAs budget drabbades det hårdast.
Huruvida detta är bra eller dåligt kan vara diskutabelt, men konsekvenserna är att båda kampanjerna säger:
USA måste återuppbygga sin makt och inflytande i världen igen genom sin militära styrka.

Enligt CNNs marknadsundersökning - och vi vet ju vartåt de lutar -  vann Hillary över Donald med 52 mot 39.

1 Kommentarer:

Knute sa...

Clinton är en krigare och kan öka på konfrontationen med Ryssland, men Trump har en mer realistisk inställning. Trump har också uttalat sympatier för Brexitpolitiken, vilket visar att han vill se en ny väg utstakad för väst.

http://soldatmamma.blogspot.se/2016/10/20-dar-kvar.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.