27 november 2016

Fidel Castros minne


Detta var ett utmärkt tillfälle för västerländska ledare och FN att fördöma Castro och alla andra tyranner som fortfarande struntar i mänskliga rättigheter och förtrycker miljontals människor.

President Obama, som anses vara ledaren för den fria världen, hade inte speciellt mycket  kritik att komma med vad gäller Castros behandling av människor och den socialistiska franske presidenten, François Hollande, riktigt strålade av beundran när han talade om tyrannens bidrag till historien.

Lika positiv var den extreme vänsterledaren Jeremy Corbyn, som kallade sin hjältes förkärlek för fängslande, tortyr och mord på tiotusentals oskyldiga kubaner för "brister" som kunde ursäktas.
Jeremy Corbyn, och kolleger i Labour movement,  hyllar sin hjältes avskaffande av ojämlikhet, skapandet av en nationell hälso- och sjukvård och förbättrad utbildning, som de prestationer Castro bör bli ihågkommen för.   Vad de glömmer att nämna är tortyrkammare, skenrättegångar och exekutionspatruller, som han använde för att få sin vilja igenom.

Allt som behövs nu är att påven och ärkebiskopen av Canterbury lägger ett gott ord för honom och alla brott kan förlåtas och han kan vila i evig fred.

I det verkliga Kuba innebär avskaffandet av ojämlikhet att alla, utom den härskande eliten, har det lika dåligt.
Jag har sett Raul Castros hem och det var imponerande.  Det nationella sjukvårdssystemet för de fattiga består av underbemannade, smutsiga sjukhus och en förbättrad utbildning betyder att de flesta kan läsa statskontrollerad press och regeringspropaganda. De kan inte använda sin läskunnighet på internet eftersom det inte är tillåtet och det är bara under speciella väderleksförhållanden som man kan se TV från Miami.
Det verkar som det bara var den näste ledaren av den fria världen, Donald Trump, som talade om den verklige  Castro och hans mördarregim och uttryckte hopp om en framtid för Kuba fri från tyranni och förtryck.

Världen är en bättre plats nu när Fidel Castro är borta, men kommunistiska diktatorer, inklusive hans bror Raul, hänger fortfarande envist kvar vid makten på platser som Kina, Nordkorea, Zimbabwe, Angola, Central- och Sydamerika och Europeiska unionen för att nämna några.

Det finns en uppsjö av hänsynslösa blivande kommunistiska politiker som gömmer sig bakom ord som låter bra  - demokratisk socialist, liberal, eller progressiv -  för att uppnå makt, så att de i sina egna västerländska demokratier kan införa samma marxistiska politik som den som förstörde Kuba.

8 Kommentarer:

Cello Jr sa...

Underbart att du och Anders orkar kämpa vidare!

Mvh

"Jean Moulin"

elina sa...

Jag har ett särskilt horn till Castro och Co. Jag hade en arbetskamrat på mitt extrajobb som var flykting från Kuba. Hon hade bott länge i Sverige. När hennes enda anhörig i Kuba blev sjuk (föräldrarna var redan döda) beslutade hon att åka. Hon hade ju svenskt pass. Hon hade massor med saker med sig till familjen. Hon hörde aldrig av sig. Hon bara försvann. Hon skulle ju skicka meddelanden till oss men icke. Vi fick ingen kontakt. Hon kom aldrig tillbaka.
Vet ej vad som hände. Sjuk? Dog? Fängslad?
Men misstanken om att det är riskabelt att återvända, oavsett svenskt pass, till olika diktaturer man flytt ifrån kvarstår.

Berit sa...

Du är allt bra kämpastark själv, Cello Jr!

Anonym sa...

"National Review - The Corner" - har intressanta stycken om Castro. "Cuba Before Castro" om hur Kuba var före 1959 och Castros revolution. (OK; det var inte så kul alltid ute på vischan...)
http://www.nationalreview.com/corner/442483/cuba-castro

Och "Castro: A Letter from Khrushchev" om "the Cuban Missile Crisis" i oktober 1962 när ryssarna installerat raket-vapen på Kuba. Castro föreslog i ett telegram 27/10 att ryssarna skulle skicka några atombomber mot USA; då skulle jänkarna säkert bli dödsförskräckta.
- Krusses svar är från den 30/10. "Dear Comrade Fidel Castro, I find your proposal to be wrong, even though I understand your reasons."
http://www.nationalreview.com/corner/442482/castro-letter-khrushchev
http://www.pbs.org/wgbh/americanexperience/features/primary-resources/jfk-defendcuba/
/ SD

Anonym sa...

Dessutom - det är många som fortfarande har Che Guevara på sina T-shirts eller på sina väggar. De flesta kanske aningslösa - men det är också skrämmande!
/Mats (Malmo)

Anonym sa...

- Nämen är det inte statsministern och Pierre Schori. Vad gör ni här ute på Arlanda?
- Vi ska åka och begrava vår käre kamrat Fidel förstås!

https://twitter.com/kallestrokirk

Anonym sa...

Forbes skrev 2006 att Castro var en av de rikaste bland världens 'kungar, drottningar och diktatorer'. Castro svarade argsint att han levde på 20 dollar om dagen.
- Men en f.d. livvakt skrev en bok om hans 'hemliga liv' som kom ut 2014, och uppskattade att han var värd 100 miljoner pund. (Tusen miljoner kronor.)
- Mest remarkabelt var 'Unit 160' i Havana, HQ för tortyr osv - men också hans glass-fabrik. I närheten fanns ett annat hus där han mötte sina älskarinnor. De var många. -- O.s.v.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3977050/100-million-bed-hopping-hypocrite-claimed-lived-20-month-Fidel-Castro-20-luxury-homes-private-island-88ft-yacht-mistresses-galore.html
/ SD

Anonym sa...

Nu är Fidel en god kommunist

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.