05 december 2016

Ett passande slut

En blixt från en klar himmel hade kanske varit mer talande, men det här var inte så dumt heller. 


 Askan från den döde tyrannen Fidel fördes med pompa och ståt, tillsammans med ett långt begravningsfölje, till Fidel Castros sista viloplats. Den rysstillverkade jeepen lade av och hela ekipaget måste knuffas fram till begravningsplatsen.
Spektaklet kröntes av nio dagars officiell sorg i Kuba, vilket är ungefär nio dagar längre än den inofficiella sorge-perioden i landet för de flesta vanliga kubaner.

FoxNews.com rapporterade att en "beundrande publik" kantade processionens väg och ropade och skanderade "Leve Fidel!" när Castros kvarlevor passerade - skyddade av vad som såg ut som en skottsäker glasbehållare.
Inte mycket äkta sorg syntes till.

Med tanke på vad personer sade i förtroende under mina 5 veckor på ön för många år sedan, misstänker jag starkt att denna “beundran” främst kommer sig av det faktum att Kuba fortfarande är under kommunistiskt förtryck och i händerna på Fidels bror Raul och därför kan det vara hälsovådligt att inte vissa upp en bra show. 

I vilket fall som helst symboliserar jeepens sammanbrott den ekonomiska stagnationen Fidel har åstadkommit under sitt halvseklet, då tusentals människor riskerat sina liv för att fly till Amerika och frihet.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.