07 december 2016

Förlorarna ger inte upp


Visste ni att väljarna i USA inte röstar på president när de går till valurnorna utan på en grupp av personer sk. electors.  Dessa electors har förbundit sig att stödja ett partis kandidat för presidentposten.  I många stater ser man bara namnen på presidentkandidaterna och inte på electors, så många människor tror att de röstar på presidenten.

Långa diskussioner ägde rum år 1787,  när systemet skapades. Många stödde ett direkt val bland medborgarna. Andra ville att Congress skulle välja president. Ytterligare andra tyckte att delstatsparlamenten skulle bestämma.
Man enades om en kompromiss som i stort sätt är det system vi har i dag - electors utsedda av varje stat ska välja president. Vanliga medborgare i de små staterna med ett fåtal invånare skulle på detta sätt inte bli helt överkörda.

Så de människor som tekniskt sätt väljer nästa president kommer att samlas den 19 december för att förhoppningsvis offentliggöra resultatet från den 8 november.  Trump vann 306 elektorsröster i valet, en bra bit över 270 som krävs för att besegra Hillary Clinton och göra anspråk på White House men Anti-Donald Trump-krafter har eskalerat i sina ansträngningar att ogiltigförklara valet och nu försöker man påverka electors.
En grupp av electors från Colorado och Washington, känd som "Hamilton Electors", försöker övertala andra electors att rösta för ett republican-alternativ till Trump.
De har lyckats med en man från Texas, Chris Suprun som nu gjorts till hjälte på CNN där han annonserar att han inte kommer att rösta på Trump eftersom :”Jag är här för att utse en president, inte en kung”.

Anti-Trump- gruppen kommer inte att få det lätt. De kommer att behöva övertala 37 elektors att antingen avstå från att rösta eller ge sin röst till någon annan än Trump - tex. John Kasich.  Om det händer flyttas avgörandet till Representanthuset.
 
Republicans har majoritet i Huset så Hillary ska inte hoppas för mycket, men vad de kan åstadkomma är bråk och protester genom att säga: “Se,  detta är inte folkets vilja.”
Det är också en del av planen att bli av med Electoral College så att framtida presidenter utses i stater med de största städerna, där Democrats har majoritet.

1 Kommentarer:

Martin sa...

Hoppas verkligen att det lyckas. Då blir det revolution i USA. Alltså, det är ju inte reglerna i sig som gör att någon blir president. Utan att folkflertalet i stora stycken accepterar reglerna som gör att någon blir president. Om etablissemanget lyckas fuska sig förbi reglerna så kommer de ropa Haha! för att sedan titta upp mot miljoner gevärsmynningar.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.