28 december 2016

Kommer Obama att benåda Hillary?


President Obama får mycket kritik från sina politiska motståndare för att använt sin speciella rätt (“executive order” ) att införa bestämmelser.   Men när det kommer till en av de mest enväldiga befogenheter man har som president,  har Obama varit anmärkningsvärt återhållsam.
Jag syftar på hans möjlighet att benåda och bevilja uppskov för brottslingar.
Presidentens benådning kan göras på två sätt, antingen förkortning av fängelsestraff,  utan att ändra en fällande dom, eller “pardon” vilket är full juridisk benådning.

Frågan är: Kommer Obama att "pardon" Hillary och kommer hon att acceptera?

Obama-administrationens beslut att inte väcka åtal mot Mrs Clinton kommer inte att stoppa Trumps administration.  Så länge som preskriberingstiden inte har löpt ut, kan hon fortfarande åtalas av den nya administrationen för sin felaktig hantering av sekretessbelagda uppgifter eller för påståenden om att donationer till Clinton Foundation egentligen var mutor.

Vem vill inte bli benådad?
Men det finns en “medaljens baksida” till att bli benådad. Den person som benådas måste acceptera benådningen för att stoppa ett åtal och det innebär att personen i fråga måste erkänna sin skuld.
Det beslutades i Supreme Court 1915 ( Burdick v US) och det har aldrig upphävts.

Kommer hon att erkänna sin skuld genom att acceptera och vad är oddsen att Trumps administration kommer att åtala henne? Och om de gör det, hur troligt är det att de kan bevisa att hon hade begått brott?

Sedan han valdes, har Mr Trump varit anmärkningsvärt vänlig mot den person han brukade kalla “ohederliga Hillary,” men hur säker kan hon vara att justitiedepartementet , under Trumps administration,  inte kommer att åtala?

Den som lever får se.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Clinton sällar sig numera till flocken smågangsters. Enkel match för rättsväsendet eller drabbar bara straffen dig och mig?

Berit sa...

Gissa två gånger

Anonym sa...

Trump är inte korkad trots att många påstår motsatsen, han väntar bara tills han svärs in som president.
Obama kommer inte undan heller, hans falska födelsebevis som myndigheterna lade upp på sin hemsida är en sak, att han kan vara förr utanför USA och därmed inte är en amerikansk medborgare är en annan. Dessutom verkar han ju vara väldigt förälskad i Islam trots påstående om att vara kristen.

Janne

Anonym sa...

Trump är inte korkad trots att många påstår motsatsen, han väntar bara tills han svärs in som president.
Obama kommer inte undan heller, hans falska födelsebevis som myndigheterna lade upp på sin hemsida är en sak, att han kan vara född utanför USA och därmed inte är en amerikansk medborgare är en annan. Dessutom verkar han ju vara väldigt förälskad i Islam trots påstående om att vara kristen.

Janne

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.