01 december 2016

Påven lägger sig i


Klimatavtalet i Paris handlar om att begränsa utsläppen av växthusgaser (CO2) - något som man försöker inbilla oss "bidrar till klimatförändringar”, för att hålla uppvärmningen under 1,5 grader fram till år 2100. Avtalet syftar också till att stoppa växthusgaser år 2060, när man kommer att fokusera på att ta bort kol ur atmosfären (negativa utsläpp) ... vilket förresten en hel mängd forskare säger är praktiskt taget omöjligt.

Låter dyrt, eller hur?  Bloomberg uppskattar att Parisavtalet kommer att kosta USA 12,1 triljoner dollar under de närmaste 25 åren. Och här är det där skon klämmer - det finns inga säkra bevis för att CO2 har någon effekt på klimatet.

Forbes Magazine (översättning)

Orsakar vi människor uppvärmningen genom våra koldioxidutsläpp?  Det mesta av den sk. "växthuseffekten" beror på vattenånga, vilket får en att undra varför EPA inte har utsett H2O (vatten) som en skadlig förorening som de måste reglera.  Meteorolog Brian Sussmans beräkningar i boken "Climategate” visar att mänsklighetens andel av växthuseffekten är  0,9 av 1 procent.

Det är även möjligt att CO2 inte har någon påverka alls på den globala uppvärmningen.  Under många perioder  av planetens historia, har det inte funnits något samband mellan koncentrationen av CO2 i atmosfären och den globala temperaturen. Under andra långa perioder har variationerna följt en betecknande sekvens: det har gått flera århundraden av värmeökningar innan man sett en ökning av CO2.  


Även den globala uppvärmningens panikmakare  har medgett att CO2 inte är den främsta drivkraften för klimatförändringar, när de försöker förklara den relativa kylan under de senaste åren genom att ändra sin historia och säga att det är sannolikt att jorden kommer att svalna under några årtionden trots en ökning av CO2 i atmosfären. 

Översättning: andra faktorer uppväger CO2 i deras inverkan på den globala temperaturen. Dessa andra faktorer inkluderar variationer i solens aktivitet (som står för 3/4 av variationen av jordens temperatur enligt Marshall Institute); förändringar i jordens omloppsbana och axel; (reflektionsförmåga, det vill säga förändringar i molntäcket som påverkas av svängningar i gammastrålningsaktivitet); och vulkanisk och tektonisk aktivitet i jordskorpan.

Så när det gäller att faktiskt ändra klimatet, är klimatöverenskommelsen ett totalt slöseri med tid och pengar.

Men det hindrade inte påven från att leverera en varning för “kris-klimatförändringar”.
"Distraktion eller försening i att genomföra globala avtal vad gäller miljön visar att politiken har givit efter för en teknik och ekonomi som söker vinst framför allt.”  Reuters beskriver det som "ett meddelande som såg ut att vara helt och hållet riktat till Trump".

Trump har lovat att USA kommer att dra sig ur Paris-överenskommelsen och inte ge pengar till FNs klimatprocess.

Påven fortsatte sitt tal och sade att forskare ska "arbeta fritt från politiska, ekonomiska eller ideologiska intressen, att utveckla en kulturell modell som kan möta krisen i klimatförändringar och dess sociala konsekvenser". Påven har tidigare uppmanat katoliker att be för en överenskommelse.

Vem kunde ana att påven är en sådan expert på klimat, men vad kan man vänta sig av en som uttrycker sin sorg över Castros död.

I ett telegram till broder Raul Castro säger han:
Efter att ha mottagit den sorgliga nyheten om dödsfallet av din kära bror, hans excellens Mister Fidel Alejandro Castro Ruz, tidigare president i State Council i regeringen i Republiken Kuba uttrycker jag mina känslor av sorg till Ers Excellens och andra familjemedlemmar av den avlidne dignitären, liksom till människorna i denna älskade nation
"Samtidigt, erbjuder jag böner till Herren för hans vila och jag överlämnar hela kubanska folket till förbön för vår Lady of Charity av El Cobre, beskyddare av  landet"

 Castro var döpt som katolik och utbildades av jesuitorden vilken Franciskus tillhör. Trots hans religiösa uppfostran, var Castro en uttalad ateist hela sitt liv.

Det är inte min avsikt att skapa motsättningar med våra katolska läsare. Men det verkar som påven inte har problem att skapa spänningar - inte bara med protestanter - men också med sina egna katoliker.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

SMHI listar dygnstemperaturen vid Uppsala Observatorium (en siffra per dag) sedan 1722. [Det är den äldsta summeringen i världen; britterna har från 1796 för Armagh Observatory på Nordirland.]
http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.2866!/uppsala_tm_1722-2015.zip

- Jag har speciellt tittat på juli-siffrorna (månads-snitt för 31 dagar) och sett att de har ett tak på 20ºC – elva år [1752 t.o.m. 21º]:
1730, 1752, 1764, 1776, 1818, 1823, 1855, 1901, 1914, 1994, 2010.

Det finns också ett golv på 13ºC – också elva år [1902 t.o.m. 12º]:
1724, 1821, 1832, 1844, 1862, 1898, 1902, 1928, 1962, 1965, 1977.

Sista åren: 2011 18,5º, 2012 16,8º, 2013 17,7º...

Så tycks alltså SMHI säga.

- Men jag förstår ju att så kan det inte vara. Jag måste har gjort fel någonstans. Jag menar - statsråd har ju slagit fast att "det går åt h-e för oss; vi brinner upp." Och våra media instämmer helt och fullt! Och nu självaste påven!! – Skulle jag våga sätta mig upp mot en sådan elit och säga att det där om hettan vi plågas av, nu och framöver, inte är sant?
- Never. Jag menar, det går nog åt h-e för oss? Eh?
/ SD (katolik...)

Anonym sa...

Vad skall han säga den stackars mannen. Det liknar ett svenskt ömkligt Per Albin Hansson citat?

Unknown sa...

Du är definitionen av faktaresistent

Berit sa...

och fakta för det har du var?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.