06 januari 2017

Släpp fångarna loss

Obama har frigivit 4 fångar från Guantanamo och skickat dem till Saudiarabien - 18 till står på tur innan den 20 januari,  men vilka länder som vill ta emot dem är fortfarande oklart.

 Frigivandet skedde bara några timmar efter att Donald Trump varnat för detta.
Detta är ytterst farliga personer som inte bör tillåtas att gå tillbaka till slagfältet”

Obama kommer sannolikt att fokusera på att flytta de 23 fångar som har "godkänts för förflyttning” - en grupp som innehåller den troliga chefen för al Qaidas bombtillverkning i östra Afghanistan, chefen för al-Qaidas tunisiska grupp i Afghanistan och ledande vapen-utbildare.

De har hållits fängslade i Guantanamo och kallats "den värsta av de värsta" av militär och underrättelsetjänstemän. De ingår i gruppen som visas här och som också innehåller två bombtillverkare från al Qaeda.Några av de som rekommenderats för överföring har lovat att återvända till jihad om de någonsin släppts.  De har också hotat att mörda USA:s president, döda amerikanska medborgare, och attackera andra världsledare som är allierade med västvärlden.

Femtionio fångar totalt finns fortfarande kvar på Gitmo,  inklusive terror "hjärnan" Khalid Sheikh Mohammed, två av de 20 tilltänkta kaparna för 9/11 attackerna, och planerarna som låg bakom bombningen av USS Cole år 2000.

4 Kommentarer:

Argus sa...

USAF har drönare över praktiskt taget hela världen så det är bara för Trump att godkänna användandet efter 20 januari.

Anonym sa...

Hög tid att folk i USA och för den delen resten av den civiliserade världen inser var "Zero" har sin lojalitet... Han var och är en som har sin lojalitet till islam ingenting annat...
Wake-up people

Ps övertygad om att Trump förstår detta och kommer att agera accordingly.
MVH Balder

Anonym sa...

Men hur kan Obama ta sådant beslut själv? Är han en diktator.
Anna

Berit sa...

I stort sett Ja, Anna
Den 22 januari, 2009 utfärdade Obama en “executive order” för att stänga Gitmo men Congress motsatta sig det eftersom Obama planerade att flytta fångarna till fängelser inom USA.
Obama ändrade det så att de ska skickas till sina respektive hemländer och vi kan ju bara gissa vad som händer sedan.
Obama hade som vallöfte att stänga Gitmo och när han trädde i tjänst fanns det 242 fångar där. Under Obamas presidentår har 179 av dem flyttats till 42 länder.
(Bushadministrationen släpptes 540.fångar.)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.