31 januari 2017

Var någonstans om inte Kalifornien


Där är man nu så extrem att man förbjudit den underbart användbara engångs-plastkassen.  Butiker kan fortfarande tillhanda hålla papperspåsar eller kassar som kan återanvändas, men de måste ta betalt för dem, minst 10¢.

Förklaringen är absurd:

Kollektivister i San Francisco hävdar att förbudet kommer att minska den globala uppvärmningen och USA: s beroende av utländsk olja. Endast ca 3% av plastpåsar tillverkas genom användning av olja, enligt en rapport från Reason Foundation 2014.  De flesta är gjorda av naturgas, som nu är billig och riklig i USA. Många återanvändbara kassar, å andra sidan, tillverkas av olja och produceras dessutom i Asien.
 Forskning har visat att papper, tyg och återanvändbara påsar producerar många gånger mer utsläpp av växthusgaser under sin livscykel. En studie 2011 utförd av United Kingdom’s Environmental Agency fann att en papperspåse, jämfört med en av plast, orsakade  3,3 gånger mer växthusgaser.  Studien fann också att tillverkning av papperspåsar resulterade i mer vattenanvändning och luftföroreningar .
Och vad gäller nedskräpning:
Det visade sig att plastpåsar utgör en bara liten andel av skräp, mindre än 1% i de flesta städer, enligt en 2013 undersökning av Environmental Resources Planning.
En undersökning av Keep America Beautiful 2009 fann att plastpåsar utgör mindre än 1% av de föremål som fastnar i gatuavloppen.
Ändå har “De som måste lägga sig i allt”  beslutat att plastpåsar är politiskt inkorrekta, så de måste förbjudas. De som handlar förväntas packa sina matvaror i ineffektiva, för att inte tala om ohälsosamma,  tygpåsar istället.
Resultatet är sjukdom:
En akademisk studie 2012 fann att akutintagningen i San Francisco fick in många fler fall av matförgiftning, jämfört med andra ställen,  sedan staden införde sitt förbud 2007.
I Los Angeles County flyttade många konsumenter sin handel till närliggande kommuner där plastpåsar förblev gratis och lagliga.  Under några månaderna efter förbudets införande minskade sysselsättningen i genomsnitt 10,4% i LA:s livsmedelsbutiker.

Ändå stöttade Kaliforniens Livsmedels Association vansinnet, till stor del därför att betalningen för påsarna hjälpte dem att kompensera för förluster som orsakats av en högre minimilön.

Som alltid när regeringar växer sig för stora, går de i maskopi med företag och det är kunden som betalar.


1 Kommentarer:

Anonym sa...

Här en a mina favoriter:
George Carlin on Global Warming
https://www.google.se/search?q=george+carlin+on+global+warming&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=c6h9WM7XNonD7gSiro2YBQ
SU

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.