13 januari 2017

Varför skickar Obama trupper till Polen?


Avgående presidenter brukar inte fatta riskfyllda beslut när en ny president har valts.

I stället för att hålla sig i bakgrunden och försöka säkerställa en smidig övergång för Donald Trump, är Barack Obama alldeles snurrig och använder varje uns av presidentmakten som fortfarande står till hans förfogande för att krångla till det.  Han har gjort flera dumheter, som att hugga Israel i ryggen vid FN-mötet och i torsdags tog han sig tid att ge Joe Biden en Presidential Medal of Freedom. 
Men det som oroar mest är hans oändliga provocerande av Ryssland. Var och varannan dag verkar det som Obama gör något för att förvärra relationen med Ryssland, och om han inte lämnar White House om en vecka är jag säker på att traditionella media kommer att vara fyllda av spekulationer om ett eventuellt krig.

I går fick vi veta att 3000 US.soldater har placerats i Polen.
Polen var en gång en viktig medlem av Warszawapakten och ryssarna är ganska oroliga över att amerikanska trupper nu kommer att vara stationerade så nära Ryssland.
Följande kommer från ABC News ...

"Dessa åtgärder hotar våra intressen, vår säkerhet ", sade president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov. “Särskilt som det handlar om att en tredje part bygger upp sin militära närvaro i närheten av våra gränser. Det är inte ens en europeisk stat. "

Det sägs också att Nato-trupper kommer att anlända till Litauen i slutet av januari. Som vi minns var Litauen faktiskt en del av Sovjetunionen under det kalla kriget.

Helt plötsligt har Ryssland blivit fiende nummer ett. Barack Obama och Hillary Clinton säger att det är Rysslands fel att Clinton förlorade, så i slutet av december utvisade Obama 35 ryska diplomater från landet.
Det är den typ av åtgärder man vidtar innan ett krig börjar.

År 2012 gjorde Barack Obama narr av Mitt Romney för att denna sade att Ryssland var ett allvarligt hot mot vår nationella säkerhet. Obama skämtade att det var 1980-tals politik och att Romney ville ha tillbaka den utrikespolitiken.
Obama förklarade att det kalla kriget hade varit över i 20 år. Men här är vi nu bara fyra år senare och Obama har dragit igång ett nytt kallt krig. Krisen i Ukraina, inbördeskriget i Syrien, oljepriset, cyber-spionage och en mängd andra frågor har gjort att spänningar mellan USA och Ryssland växer.

Det är många av oss som hoppas att relationerna med Ryssland kommer att förbättras under Trumps  administration, men det är inte helt säkert.
Det är viktigt att komma ihåg att Trump kommer att vara omgiven av militärer som är våldsamt anti-Ryssland. Pensionerade general James Mattis har nominerats till försvarsminister, och han meddelade Congress att Ryssland är det "främsta hotet" mot USAs säkerhet ...
 Trump syn på Ryssland skulle avsevärt kunna påverkas av starka militära män som Mattis. Både Dems. och Reps. vill att Trump ska bli mycket mer anti-Ryssland, och låt oss hoppas att han inte ger efter för trycket.

Ryssarna älskar inte amerikaner heller, precis.
 En Gallup-undersökning från mitten av 2016 fann att den nuvarande amerikanska ledningen (Obama-administrationen) bara fick en procent godkänt betyg i Ryssland.
 Det kan inte bli mycket sämre än så.

Och som svar på att amerikanska soldater utplaceras i Polen, har den ryska regeringen placerat avancerade missil-system runt Moskva ...

7 Kommentarer:

Unknown sa...

Men varför väljer trump en sån general för tror du ?

Berit sa...

En varningsflagga, kanske?

Argus sa...

Ryssland är inget hot mot USA:s säkerhet utan mot dess överhöghet. När svenskar på sjuttiotalet iklädda näbbstövlar och palistinasjalar skanderade att USA var imperialistiskt sa jag att så inte ät fallet. Men efter Reagan har det nog blivit så.

Den som inte inser att Donald J.s ministrar är tränade till att säga vad kongressen efterfrågar borde kanske avvakta med att ha åsikter. Trump kommer att få sin vilja igenom. I ett fåtal fall kommer han nog att ändra åsikt efter ha blivit övertygad om en annan linje men det kommer då att bli den linje efter vilken kabinettet arbetar.

elina sa...

Varför ska Obama försöka jobba nu? Han kunde ju spela golf de sista dagarna.

Berit sa...

Absolut Elina, han skulle ha spelat golf varje dag, hela dagarna, de senaste 8 åren.

Anonym sa...

Tror inte att någondera parten startar ett krig med kärnvapen. För då förlorar ju båda. Men man kommer nog att på alla vis utnyttja olika störningar inom IT och elektricitet militärt för varandra samt mot civila anläggningar vilket redan testas. Så Stäng snarast av kärnkraftverken!

Berit sa...

Jag kan inte förstå varför Ryssland skulle vilja ha konflikt med varesig Europa eller USA. Det är amerikanska krigshetsare som John McCain med anhang som anser att USA måste dominera hela världen

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.