01 februari 2017

Uppror över val av domare


President Donald Trump har utsett domaren Neil Gorsuch att fylla den vakanta platsen i US Supreme Court.
När Gorsuch accepterade nomineringen i White House, beskrev han den domare han ska ersätta, Antonin Scalia, som  "ett lagens lejon “. Av alla potentiella domare på Washington Posts "Scalia skala" var Gorsuch den bästa lösningen.
(Att Scalia dog en naturlig död med en kudde över ansiktet kan ingen få mig att tro)

Demokrater i kongressen och progressiva intresseorganisationer -  som är arga över att den Republican-ledda senaten aldrig agerade när Barack Obamas försökte installera sin kandidat Merrick Garland - har lovat att göra allt för att motarbeta Trumps förslag vilket det än är.
När Gorsuch namn dök upp tilltog protestropen.Man klagar över att han inte tar kvinnors speciella krav i beaktande (läs abort!) och diskriminering, att han inte är tuff nog vad gäller “polisbrutalitet” och att han kommer att favorisera Trumps agenda.

De radikala åtgärder som hittills vidtagits av presidenten, inklusive hans diskriminerande verkställande order om flyktingar och invandrare,  klargör att nästa domare måste vara villiga att fungera som en kontroll av extremism.

Annie Leonard, chef för Greenpeace, sade att valet visar att Trumps administration har “bakvända prioriteringar" när det gäller att tjäna det amerikanska folket.

Democrats med Harry Reid i spetsen gjorde en manöver 2013 som sätter krokben för dem nu.
För att få sin vilja fram då, ändrade man röstningsreglerna från att ha krävt två-tredjedels majoritet, till att det skulle räcka med en enkel majoritet. Anledningen var att Obama den gången skulle få sin vilja fram i tillsättandet av domare för U.S. Court of Appeals for the District of Columbia Circuit.
Med den regeln nu kommer det att bli svårt för Dems. att stoppa något.

Judge Andrew Napolitano gillar honom, det räcker för mig4 Kommentarer:

Martin sa...

Scalia var åttio år gammal. Och alla var övertygade om att Hillary skulle bli president. Jag kan inte se något motiv. "Kudde över huvudet" kan mycket väl bara vara en klumpig formulering i ett tidigt skede som sen fått vingar. Man tycker att Scalias familj borde ställt till ett litet helvete om de misstänkte att något inte stod rätt till, han har många barn. Och om de inte gör det, varför skall vi andra som har sämre information misstänka någonting?

Berit sa...


Det var alldeles för lämpligt. Och det var Obama som var president och som försökte tillsätta en ny kommunist-domare.

Anonym sa...

BBC ger en översikt: "Trump picks Neil Gorsuch as nominee for Supreme Court" och sedan "Supreme Court choice Neil Gorsuch draws Democrat opposition".
- Senaten har 100 medlemmar, och beslut kan nu tas med enkel majoritet (51 röster). Republikanerna har idag 52 mandat. (Vice-presidenten har utslagsröst, om det blir lika antal röster.)
- Demokraterna kan tillgripa "filibuster" - långdraget prat - som kan stoppas om 60% av senaten vill ha "cloture", tvångsavslutning.
- Gorsuch, 49 - jur.dr. från Harvard, fil.dr. (jurisprudence) från Oxford - är nu "circuit judge" i "US Court of Appeal" i Denver, Colorado.
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-38813137 -- Trump picks Gorsuch
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-38827741 -- Gorsuch draws Dem. opposition
/ SD

Anonym sa...

Tyvärr Berit, svenskar i dagens Sverige har inte en aning om vad "The Constitution" betyder eller innebär för den Amerikanska befolkningen.
Som vissa hävdar, Ruth Bader Ginsburg bl.a., är det ett "Levande dokument, instrument" och kan förändras med tiden vilket aldrig varit avsikten med konstitutionen. Konstitutionen i Amerika har som främsta mål att skydda sina medborgare från övergrepp från/av staten. Man hade engelsmännens fruktansvärda övergrepp i minnet när den skrevs.
Det kommer aldrig en svensk att förstå, han/hon säljer hellre sin själ till högstbjudande i "tiden". (Det är tyvärr vår nuvarande kungs valspråk). "Den som gifter sig med tiden blir snart änka/änkling". Gäller fortfarande, se bara på BATRA och förmodligen också Jimmy Åkesson.
Judge Andrew Napolitano är fantastisk! Alla som är det minsta intresserade av hur Amerika fungerar eller borde fungera bör Googla och lyssna till hans suveräna förklaringar på The American Constitution! https://www.youtube.com/watch?v=0sNWbiAMf80
SU

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.