28 juni 2017

Kaliforniens restauranger sätter exempel


San Franciscos ständigt höjda minimilön, som blir 15 dollar nästa år, gör att restaurangägare “stänger butiken”.
Man upplever nu att ett stort antal servitriser, kassörer, städare, diskare och kockar blir arbetslösa och lönehöjningen har inte trätt i kraft ännu.

I San Diego, godkände väljarna att stadens minimilön skulle höjas till 11,50 dollar per timme, från 10,50.  Detta efter att minimilönen höjts från 8 dollar per timme 2015, vilket innebär att den verkliga timkostnaden har ökat med 43 procent på två år.
Kostnadsökningarna har drivit San Diego restauranger till randen för vad de kan hantera. 

Det är illa nog i de stora städerna längs kusten. Löner, liksom priser, är lägre i inlandet och i mindre städer, vilket gör att all central planering drabbar dessa platser hårdare när det gäller löner.  Arbetslösheten är redan betydligt högre när man kommer bort från kusten.

Statens minimilön i Kalifornien kommer att höjas varje år och nå $ 15 / timme för alla anställda år 2023. Varje ökning kommer att orsaka en motsvarande ökning i arbetslöshet och svårigheter.
En annan följd av detta är så lätt förutsägbar,  att det är svårt att kalla det oavsiktligt.  Arbetslösa människor tenderar att rösta democrat.

 Minst 60 Bay Area restauranger har stängts sedan september.   Politiker i andra städer - även de som drivs av Dems. - börjat dra öronen åt sig och inser att argumenten för en minimilön på  $ 15 inte matchar verkligheten.
Baltimores borgmästare Catherine Pugh röstade ner ett förslag som skulle ha höjt den lokala lönen till 15 dollar år 2022. "Jag vill att folk ska tjäna bättre.  Men jag vill också att min stad ska överleva."

Den federala lagen om minimilön tillkom under Den Stora Depressionen, för att hindra svarta arbetare från att  att erbjuda sina tjänster till ett lägre pris än vita.  Det skapade omedelbart mer arbetslöshet och så är det fortfarande.  En höjning av minimilönen  fortsätter att hindra minoriteter och ungdomar  från att komma in i tävlingen om att hitta ett jobb, men fackföreningar älskar det.

2 Kommentarer:

HazeP sa...

Lite off topic, men kolla hemskt gärna denna blogg:

http://www.undertallen.se/

Det räcker att läsa några av artiklarna eller inläggen (till höger på bloggen, under rubriken "Senaste inläggen") så får man den ena aha-upplevelsen efter den andra, bland annat dessa två:

http://www.undertallen.se/2016/01/nagot-om-varfor-valfardssystemen-inte-behovs/

http://www.undertallen.se/2017/05/nagot-om-vad-familjepolitiken-kostar-och-forstor/Berit sa...

Tack för det tipset!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.