25 juli 2017

Judge Andrew Napolitano

Vilken charmig, humoristisk, trevlig och enormt kunnig person!
Tillsammans med ca 250 elever vid Mises Institut i Auburn, Alabama lyssnade jag till Judge Napolitanos föredrag om Naturlig lag och rättigheter.


 Han frågade: “Vilka är dessa rättigheter som kommer från den mänskliga naturen? Och hur kan regeringen sätta sig över dem? Konceptet om naturliga rättigheter som formulerades av Aquinas är att det finns områden för mänskligt beteende där vi inte behöver ett tillstånd från regeringen för att göra fria val.
Saker som frihet att utveckla vår egen personlighet, att tänka som vi vill, att säga vad vi tycker, rätten att dyrka eller inte att dyrka, att samlas i grupper eller att vägra att samlas och rätten att försvara oss själva mot tyranner. Dessa är de väsentligaste ”amerikanska rättigheterna". Rätten att vara ensam, till exempel, kodifierad i Fourth Amendment idag, kallas "rätten till privatliv".

 Napolitano svarade på sin egen fråga genom att presentera den allmänna teorin att vi har överlämnat några av våra rättigheter till regeringen så att regeringen kan skydda de rättigheter som vi inte har överlämnat. Tanken är att regeringen hämtar sin makt från samtycke från de personer de styr över. Han argumenterade att det finns ingen som lever i dag som samtyckte när Constitution antogs, därför är det en fiktion. Påhittet är att vi samtyckte till att överlämna våra rättigheter, men i verkligheten har våra rättigheter stulits från oss genom användning av våld.

Naturliga rättigheter kan sammanfattas i två ord: Frihetens Förutsättning.
Det betyder att vi är självstyrda. Vi gör våra egna val. Det är inte vår skyldighet att bevisa att vi inte ska hamna i fängelse. Det är regeringens unika skyldighet att bevisa att vi ska låsas in och de måste göra det inför en jury av våra medmänniskor. Napolitano håller med om att det är ett ofullständigt system, men det är det bästa systemet vi kan komma fram till.

Har en Regeringen någon funktion att fylla i ett fritt samhälle? Svaret är ja.
För att skydda människors naturliga rättigheter i det samhället.
I stället för att attackera vår frihet, våra liv och vår egendom borde regeringen skydda dem.

 Han avslutade sin lektion med ett meddelande till den unga publiken:

"Jag är 67 år gammal. Ja, jag vet att jag inte ser så gammal ut, men jag antar att jag kommer att förbli trogen mina principer tills jag dör,  omgiven av människor som älskar mig.
Några av er måste vara beredda att dö i ett statligt fängelse och några av er måste vara beredda att dö på ett torg till ljudet av regeringens högljudda trumpeter.  När den tiden kommer och du måste ta dessa svåra beslut vet du vad du ska göra för Friheten ligger i allas hjärta, men den måste göra mer än bara ligga där.
Thank you, God bless you!"

3 Kommentarer:

Anonym sa...

And God bless you Berit, i det numera genomkorrupta Sverige hör vi aldrig någon referera till de "Naturliga Rättigheterna" (Natural Law) och än mindre försvara dem. Det har svenska folket avtalat bort genom att sälja sin röst (i allmänna val)till högstbjudande.
Det är precis det obama sysslar med, köpa de fattigas själar och röst för en korrupt tanke.
Det finns många innehållsrika, lättförståeliga, humoristiska och glada föreläsningar av "The Judge" på Youtube.
Här en av de bästa: https://www.youtube.com/watch?v=ejoNMN9UdgA
SU

Anonym sa...

First of all I would like to say fantastic blog! I had a quick question that I'd like to ask if you do
not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your mind before writing.
I have had a tough time clearing my thoughts in getting my thoughts out.
I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes
are usually lost just trying to figure out how to
begin. Any ideas or tips? Kudos!

Berit sa...

Thanks for the kudos. I am not the one to ask, I don’t have that problem

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.