09 augusti 2017

Sanktioner är en krigshandledning.


President Donald Trump skrev under en lag om nya sanktioner mot Ryssland, Iran och Nordkorea. Lagstiftningen stöddes så överväldigande i Congress att det återigen bevisar att Reps. och Dems. alltid finner en gemensam grund när det gäller att slå på krigstrummorna mot nationer som gjort väldigt lite vad gäller verkliga fientlig handlingar gentemot  USA.

Men det här är bara sanktioner, inte krigshandlingar, eller hur? Det är väl inget fel med ekonomisk mobbning för att upprätthålla den nuvarande globala ordningen, eller hur?

Sanktioner är en krigshandledning.

Pearl Harbor i 1941 var ganska klart en följd av USA: s försök att förlama Japans blomstrande ekonomi genom handelsembargo.
I augusti 1990 inledde USA en sanktionsregim mot Saddam Hussein i Irak. 1991 invaderade Förenta Staterna Irak och decimerade helt deras väpnade styrkor och riktade sig också mot deras civil infrastruktur.  Efter denna förödelse utvidgade USA dessa ekonomiska sanktioner mot Irak som ett ytterligare straff.
U.N. uppskattade att dessa sanktioner ledde till att 1,7 miljoner irakiska civila dödades, däribland mellan 500 000 och 600 000 barn.
När Bill Clintons utrikesminister Madeleine Albright tillfrågades om denna statistik, ansåg hon att priset var "värt det".

Libyen utsattes också för amerikanska straff i början på 1990-talet, och vi vet alla hur den historien slutade.
I maj 2004 införde USA ekonomiska sanktioner mot Syrien.

Iran har länge kämpat mot sanktioner, vilka har fungerat som en rökridå för regeringsförändring av samma kategori som Libyen, Syrien och Irak utsatts för.

Nordkorea har också varit måltavla för en USA-ledd sanktionsordning i åratal och den amerikanska militären flyger nu bombplan över landet för att provocera.

Vilket land tänker Trump förklara krig mot först? Iran eller Nordkorea?

Amerika retar andra länder också. Tyskland gillar inte sanktionerna mot Ryssland eftersom de skadar landets ekonomiska intressen. Iran och Ryssland har just skrivit under ett 2.5 miljarder kontrakt där de tänker fortsätta sina affärer som tidigare och de ger Trump långfingret.

 USA står inför att förlora sin status som en global supermakt. För att hålla sig flytande har det bara ett riktigt alternativ - att fortsätta sina stridsplaner och konfrontera de länder som försöker frigöra sig från den amerikanska internationella ordningen.

Just nu är det nog nästan omöjligt att sälja dessa krig till den amerikanska allmänheten och det internationella samfundet men om USA kan provocera Iran eller Nordkorea att göra ett klavertramp kan USA rättfärdiga det krig som de så desperat verkar behöva.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.