30 augusti 2017

Utbud och efterfrågan


Den här bilden är en utmärkt illustration av hur bra den fria marknaden fungerar.

Den som lade ut bilden ser det inte så utan vill i stället visa hur hemsk marknadsmekanismen är:
“Titta hur de giriga affärsinnehavarna höjer priserna på varor bara för att tjäna pengar. Det är hemskt och det fattiga drabbas värst!”

Ta tex. priset på is i Houston-området.  En påse som brukar kosta $1,50 kostade i går $15.
Om affären erbjudit isen till “före-orkanen” priset  $1,50,  skulle det omedelbart ha försvunnit från frysen och det skulle inte ha funnits mer is.  För $15 fanns det åtminstone is att köpa.

En prishöjning återspeglar bara utbud och efterfrågan.  Människor kanske inte gillar att priserna går upp efter en storm,  men om marknaderna får fluktuera kommer det åtminstone att finnas lite av en viss vara till ett visst pris någonstans. Men om regeringen inrättar priskontroll och håller priset under marknadspriset, garanterar regeringen att det blir brister.

Självklart kommer vissa människor inte ha pengar för att köpa en påse för $15.  Men de skulle inte ha kunnat köpa något ändå,  eftersom isen till det vanliga priset skulle ha försvunnit mycket tidigare.

Priset för ett hotellrum är ett annat bra exempel. Människor som flyr undan orkanen behöver någonstans att sova och rumspriserna har tredubblats på vissa ställen.
En familj med mamma, pappa, barn och kanske mormor skulle tidigare ha hyrt minst 2 rum men nu när det är så dyrt tränger de ihop sig i ett. Det gör att fler människor får tillgång till hotellrum.

Det finns många raffinaderier som drabbats av orkanen runt Houston och det reflekteras redan i priset på bensin även här hos oss i Atlanta -  långt från orkanområdet.
Nya leveranser av bensin kommer att bli mycket dyrare än tidigare och man förbereder sig för det redan nu genom att höja priset.

Om bensinpriset ökar från $1,80 till $ 5,00 över natten, lägger folk märke till det. Den prisökningen upplyser oss konsumenter om att bensin plötsligt blivit mer värdefull och vi vidtar åtgärder för att spara bensin. 
Vi samåker mera och kör inte omkring i onödan.

När människor måste köpa bensin kommer det inte heller att bli långa köer vid bensinstationer och eftersom kunderna bara kommer att köpa en nödvändig mängd räcker bensinen till fler.   Genom att låta marknaden sätta priser för oss kommer människor inte att slösa ännu mer bensin genom att köra runt och leta efter en plats att köpa bensin!

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.