11 september 2017

Kommer vi att ha råd?


Det finns de som tror att orkanerna Harvey och Irma kommer att sätta fart på den amerikanska husindustrin igen - vilket jag tvivlar på.
Nyheter om "uppståndelsen" av New Orleans efter Katrina, (som ägde rum före den “finansiella krisen”)  är inte nyheter längre, men vi vet att mängder av människor aldrig återvände - i de flesta fall därför att de inte hade råd.

Houston är en rik stad, men det betyder inte att den är full av bara rika människor. De flesta husägare i staden och dess omgivning har ingen översvämningsförsäkring,  de har inte råd med det. Men de förlorade fortfarande allting, så hur kommer de att har råd att bygga ?

Visst, USA har ett nationellt försäkringsprogram vad gäller översvämningar, men vem täcks av det?
Programmet hade redan en skuld på 24 miljarder dollar år 2014,  till stor del på grund av orkanerna Katrina och Sandy. Med totala kostnader för Harvey uppskattas till 200 miljarder dollar eller mer, och Irma har nog förstör mycket mer.   Var ska pengarna komma ifrån?

Det var stora problem att driva igenom de första miljarderna i bistånd till Houston, då t.o.m. fyra Texas-senatorer röstade emot.  Vem kommer att rösta för en halv triljon eller så i bistånd? Och även om de gör det, var ska pengarna tas?

Trump hade planer för pengar till en fond för infrastrukturen vilket i sig skulle ha blivit svårt att få igenom och nu kommer varje penny att gå till reparation av befintliga vägar och broar, inte för att uppdatera dem och än mindre för nybyggnad.


Städer och stater har redan mer åtaganden än de klarar av, med sina underfinansierade pensionsåtaganden och egen försämrad infrastruktur.  De kommer också att kräva hjälp och Washington slår redan huvudet i skuldtak.
 Alla odds talar för att pengar för återuppbyggnad efter Harvey och Irma har redan blåst bort eller drunknat.

Om vi tittar på statistik över amerikaner i allmänhet ser vi att två-tredjedelar inte ens har $500 sparade för en nödsituation, långt mindre bygga ett hus.

De flesta kommer också att ha mycket svårt att få banklån,  A) de är redan skuldsatta, och B)  bankerna kommer också att få ta smällar från Harvey och Irma. Folk kommer inte att betala de lån de redan har för hus som de inte har råd att reparera. Företag kommer att gå under.

Försäkringsbranschen kommer också att ha stora problem även om inte alla människor är försäkrade.  Premierna kommer att bli skyhöga.

Amerika är inte i stånd att bygga upp igen vilket är en direkt följd av att hela nationen har byggts på kredit i årtionden nu.  Varje enskild tum av landet är i skuld och jag tror inte att det kan byggas upp igen på mer skuld. 0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.