24 oktober 2017

Lite trivia


Den 24 oktober 1901 åkte en person för första gången i en tunna utför Niagara Falls. Det var en 63-årig lärare vid namn Annie Edson Taylor. 

Efter att hennes man dött i inbördeskriget flyttade hon över hela USA innan hon bosatte sig i Bay City, Michigan, omkring 1898.
I juli 1901 läste hon en artikel om det växande intresset för två enorma vattenfall på gränsen mellan staten New York och Kanada.  Annie Taylor hade dåligt med pengar och sökte  berömmelse, så hon kom på ett perfekt sätt att få  uppmärksamhet.  Hon skulle åka nerför Niagara Falls i en tunna.

Taylor var inte den första person som sökt berömmelse i de spektakulära fallen. I oktober 1829, överlevde Sam Patch ett hopp i det 175-fot höga Horseshoe Falls i Niagara River, på den kanadensiska sidan av gränsen.

Mer än 70 år senare bestämde Taylor att hon skulle åka utför fallen på sin födelsedag den 24 oktober. (Hon hävdade att hon bara var lite över 40,  men släktforskning visade senare att hon var 63 år.)

Med hjälp av två assistenter spände hon fast sig i en lädersele inuti en gammal tunna, fem fot hög och tre fot i diameter. Hon hade också kuddar runt om sig för att skydda sig en aning.   Taylor bogserades sedan av en liten båt in i mitten av den snabbtflytande Niagara-floden och släpptes loss.
Färden var våldsam men hon nådde stranden levande omkring 20 minuter efter att hennes resa började.

Efter en kort tid av foto-ops och intervjuer glömdes hon bort ganska snabbt och kunde inte göra sig den förmögenhet som hon hade hoppats på.  Hon inspirerade emellertid ett antal våghalsar.
 Mellan 1901 och 1995 åkte 15 personer nerför fallen - 10 av dem överlevde. Bland de som inte överlevde var Jesse Sharp i en kajak 1990 och Robert Overcracker i en jetski 1995. Oavsett vilken metod man använder är det olagligt att åka utför Niagara Falls och de som överlever kan vänta sig dryga böter på vardera sidan av gränsen.

1 Kommentarer:

elina sa...

Kul, men inte min grej. Att försöka vada över jokkar är svårt nog.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.