09 november 2017

Kina välkomnar Trump


1989 demonstrerade den kommunistiska regimen i Kina sin enorma brutalitet genom att massmörda hundratals studenter som demonstrerade vid Tiananmen Square - en av de mest brutala händelserna i modern historia.

Nästan trettio år senare, på exakt samma plats, på exakt samma gator, spelade den kinesiska regeringen USAs nationalsång - för första gången någonsin i deras land - under välkomstceremonin för en amerikansk president och hans hustru.

Under bästa sändningstid (8:30 PM EST)  skulle man kunna tro att detta historiska ögonblick - denna historiska kontrast - skulle vara intressant för amerikanska media och få uppmärksamhet - men inte ett enda USA-nätverk, eller kabel, visade välkomstceremonin. (enligt de bloggar jag läst i dag)

För trettio år sedan var det Kina som kontrollerade alla sändningar och censurerade vad som hände på platsen.  I år är det den amerikanska mediamaskinen som kontrollerar vad vi ska få se. 

Detta var centrala Bejing 1989. Ser ni mannen framför tankvagnen?De som är yngre än 40 år kanske inte kommer ihåg, men de otroliga händelserna på “Himmelska Fridens torg” fick uppmärksamheten i hela världen (mestadels smugglade bilder) och gav oss  bilden av en modig representant i Kampen för frihet : "Tank man".

Så det är fantastiskt att se samma väg och torg fyllt med ljudet av trumpeter, Star Spangled Banner och ankomsten av en amerikansk president i en LIVE utsändning på kinesisk stats-TV .

Den historiska betydelsen uppmärksammades internationellt:


5 Kommentarer:

Argus sa...

Här visar Trump vem som är ledare av den fria världen med både pondus och hållning.

Anonym sa...

Det kan man kalla disciplin. Kanske vore något att visa de nyinryckta värnpliktiga i Sverige! Så de vet vad de har att vänta sig av övriga världen.

Tack, Berit. Har letat efter filmer och bilder från besöket. Men inte funnit mycket.

Angela

Berit sa...

Angela, jag trodde att det var slut på all värnplikt i Sverige.

Anonym sa...

http://www.regeringen.se/artiklar/2017/03/regeringen-ateraktiverar-monstring-och-grundutbildning-med-varnplikt/

Från den 1 juli 2017 återinfördes värnplikten. Jag tror att beslutet togs i början av mars 2017.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Vn4qp/9-fragor-och-svar-om-nya-varnplikten

Angela

Berit sa...

Tack Angela. Senast jag var i Karlstad såg jag en byggnad som kallades Pliktverket, antar att det hade att göra med det militära.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.