25 november 2017

Mångfald


Håll i er! Nu ska jag säga en sanning som inte är välkommen:

 Människor gillar inte att vara tillsammans med de som skiljer sig från dem själva. Ibland tycker vi att det är intressant, som när vi är på semester, men inte under längre perioder.  Denna känsla genomtränger samhället, ofta obemärkt,  men med konsekvenser.

Ta tex. intelligens. Människor med hög intelligens väljer make/maka med en intelligens på samma nivå.
Likadant med vänner. Om du har en IQ på 100 är det osannolikt att du har vänner med IQ på 150.
Smarta människor går inte med i Mensa därför att de är snobbar, utan därför att de vill vara tillsammans med människor som liknar dem själva.

Vi umgås också efter ålder. Vi har sällan nära vänner som skiljer sig från oss mer än tio år. Människor över femtio ryser av skräck vid tanken på att gå på ett disco fullt med skrikande tjugoåringar - och vice versa. Tonåringar står ut med sina föräldrar eftersom de måste och tar varje tillfälle att gå ut med kompisar -  till föräldrarnas lättnad. Det är inte att de ogillar varandra utan att de inte har mycket gemensamt.

Män och kvinnor vill helst inte vara med varandra för mycket heller.  I sociala och inhemska miljöer är det OK, men män föredrar att arbeta med andra män om de kan välja. De vill heller inte gärna åka och fiska med kvinnor eller dricka öl eller diskutera politik och när det gäller att prata om sina känslor, skulle de flesta män hellre dö.

Vi föredrar också att umgås med de som har samma utbildningsnivå som vi själva och vi vill helst vara med människor av samma ras.
Titta på vad folk gör, inte vad de säger.
Svarta föredrar inte vita människor och även de mest liberala vita umgås till 95% med andra vita.
Om vita människor spenderar tid med svarta, kommer de att vara av samma ålder och utbildningsnivå.

Kulturerna bland svarta och vita skiljer sig också starkt och vita och asiater trivs bättre tillsammans än svarta och vita, eftersom de har mer gemensamt.

Pengar är en annan faktor. Den som kör omkring i en Lexus har förmodligen inte vänner som kör omkring i en gammal rosthög.

Men det är värre än brist på socialisering.

Mångfald är inte en styrka. När det inte är möjligt att separera människor är det kanske planetens främsta orsak till dödande och hat.
Titta till exempel på sunnis and shias,  tamiler och singaleser, judar och muslimer i Palestina, kurder och turkar, turkar och armenier, svarta och vita i Amerika, katalaner och spanjorer, basker och spanjorer, tutsier och hutus i Burundi, muslimer och hinduer i Kashmir, ryssar och tjetjener,  mexikaner och anglos i Arizona, protestanter och katoliker i Irland och så vidare.

Vår nuvarande pc.politik av tvång och blandning drivs av både vrede och ideologi. Kvinnor och svarta tror att de utsätts för diskriminering av män och vita så de insisterar på inkludering som inte går så bra.
Resultatet är rättegångar och ibland mycket värre än så.

Är det möjligt att minska dagens vrede genom att tillåta att människor bor tillsammans med sina egna,  studerar i egna skolor och övervakas av sina egna poliser?
Vad tror ni?

2 Kommentarer:

elina sa...

Inget att tillägga.
Gammal visdom men idag är det rasism och brott om du säger det högt.
Om folk får sköta sina liv i stället pekpinnar och tvångsmässig multikultur tror jag att det fungerar så mycket bättre i samhället än idag.

Ann-Marie sa...

Kan inte annat än hålla med! Precis så är det ju!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.