05 november 2017

Slut på sommartiden


Folk tror att bönderna gillar DST (daylight saving time), men det är en myt.

Författaren Michael Downing påpekar i sin bok  “Spring Forward: The Annual Madness of Daylight Saving Time”, att bönderna var den huvudsakliga gruppen som protesterade mot den första tidsändringen som infördes 1966.
 Bönderna gillar inte den senare soluppgången som skapats av DST, och mjölkkor anpassar sig dåligt till att tiden ändras.

Men DST hjälper till att spara energi, eller hur?
Det är en annan myt som brast genom en studie i Kalifornien  där man fann att energianvändningen  bara minskade med mindre än två tiondelar av 1 procent.

Att eliminera DST skulle skapa oändliga fördelar - och inte bara för kor. Vi skulle inte behöva krångla med att fundera ut vad klockan är i Arizona eller Hawaii, som inte ställer om sina klockor.

Flygbolagen kommer att spara hundratals miljoner dollar, eftersom de inte behöver ändra flygtider för att hantera ändringar under våren och hösten.
Amtrak kommer inte att behöva stanna sina tåg på hösten så de inte kommer för tidigt - (ja det gör verkligen det) eller köra för fort för att komma i tid på våren.

 DST startades under det första världskriget, när tyskarna försökte klämma in en extra timma av dagsljus  på kvällarna, samtidigt som de glömde att de skulle mista en timme på morgonen.
Kanske var det därför de förlorade?

Amerika antog DST under WW II  och gjorde det nationellt 1966, fast individuella stater kunde avstå. 

3 Kommentarer:

Evot sa...

PÅ hösten drabbas folk av depression när det plötsligt blir mörkt en timme tidigare.

Anonym sa...

Det är bara maktgalna och korrumperade politiker som avsiktligt kan inbilla medborgarna att kl 13.00 (pm 01.00) står solen rakt i Söder och dom tror på det. Att livsmedelsproducenterna (bönderna)råkar mest illa ut är ju bara en följd av att man kan ljuga och bedraga flertalet.

Tomas sa...

Den moderna sommartiden föreslogs av George Vernon Hudson 1895, för att ge arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut.
Till skillnad från bönderna, så styrde/styr inte arbetare över sin egen arbetstid. Bönder är för övrigt en grupp av individer, med inbördes olika syn på sommartid. Det är inte så väldigt jobbigt att ställa om klockan en timme för en spannmålsbonde, och när barnen kommer hem från skolan, så har de mer tid i dagsljus att hjälpa till på fälten. Kor har för övrigt inga klockor. Mjölka dem vid samma astronomiska tid, så märker de inget, och det kommer den omtämksamme mjölkbonden göra.
Sommartid infördes visserligen under första världskriget, men även av till exempel Storbritannien, (som ju inte förlorade kriget).
Att tyskarna skulle ha "glömt bort" att en timme försvann på morgonen, är ett märkligt naivt påstående. Man bör nog tillskriva den som kan administrera en storskalig invasion en större mental kapacitet än så.
Det viktiga i sammanhanget är dock inte några myter om myter eller konspirationsteorier, utan vad folk i allmänhet tycker. Den mer seriösa opinionsundersökning jag tagit del av visade att 54 % av svenska folket ville permanenta sommartiden. Sedan finns det gott om nätklickröstningar, men där är de som ogillar sommartid överrepresenterade, eftersom de som är för eller inte bryr sig, mer sällan besöker de sidorna.
Att permanenta sommartiden är dock ingen bra idé för till exempel de barn, som i stora delar av landet tack vare vinter/normaltid, får dagsljus såväl på sin väg till som hem från skola/förskola.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.