06 mars 2018

Importtullar är av ondo


Trumps föreslag om att införa tariffer är en katastrof.
Många i Media verkar tro att den största anledningen till att de är dåliga, är att de kommer att skapa en sorts ‘“vedergällning” från andra länder, vilket det ganska säkert kommer att göra. Men även om ingen “ger igen”- även om avgifterna var helt ensidiga - är de fortfarande dåliga.

De förbättrar naturligtvis tillvaron för en speciell grupp arbetare i speciella industrier, men de skadar välståndet för kanske många hundra gånger fler människor, som konsumerar eller arbetar för företag som använder de  produkter som man inriktar sig på.

Priserna kommer att öka för alla och valmöjligheterna kommer att begränsas. Det här är Bastiats klassiska  “det man ser och det som inte syns”.
De som får stöd är lätta att identifiera -  låt säga inom stålindustrin - men de enskilda konsumenterna som ändrar sina inköpsplaner eller industrier som ändrar sina investeringsplaner är ofta osynliga. 
Det är rent lurendrejeri att låtsas som att ingen skadas av detta, bara för att de inte är lätt att presentera det på TV.

Trump tror nog på allvar att hans stål- och aluminiumtullar kommer att spara tusentals jobb inom den sektorn.  Från vad han har sagt bryr han sig han verkligen om arbetarna i Pennsylvania, Ohio och andra stålindustri-stater.

Ingen vill naturligtvis att man stänger denna verksamhet.  Men även om tullar räddar var och en av de 140 000  stålindustri-jobben i Amerika, riskerar minst fem miljoner inom verksamheter som använder stål på tillverkningssidan (och relaterade jobb) att bli arbetslösa.

Dessa producenter måste nu konkurrera med super-kompetenta internationella marknader och använda stål som är 20 procent över världspriset och aluminium som är 7 till 10 procent över det pris som de utländska konkurrenterna betalar.

3 Kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Argus sa...

Nu ska vi inte tolka vad Trump säger som om det vore ett uttalande av en politiker. Han är affärsman som är van att förhandla. Den andra sidan har nu fått ett uselt bud, det kommer säkert att följas upp med ett inte fullt så uselt bud som de andra är villiga att acceptera.

Problemet vi har här är att andra, även amerikanska företag, utnyttjar USA:s inställning till frihandel genom lönedumpning och subventioner. Om inte Kina, en diktatur med urusla arbetsförhållanden för massorna, tilläts leverera så gör någon annan med lite bättre förhållanden det. Multinationella tillverkare som Foxconn smäller upp nya fabriker med rekordfart om de tvingas till det.

Berit sa...

Stål och aluminium kan vinna på kort sikt, men användarna och konsumenterna förlorar. Deras jobb hamnar i riskzonen Om de säljer mindre utomlands ökar handelsunderskottet. Eftersom mycket av vad vi använder i USA är gjort av stål eller aluminium, kommer en 25 procent-avgift att vidarebefordras till konsumenterna.
Det kan ses som en skatt på familjer med låg inkomst.

Trump kan fortsätta att göra amerikanska tillverkare mer konkurrenskraftiga på den globala marknader genom politiska förändringar vad gäller skatter, regleringar och energi som kan leda till att jobb och kapital kommer tillbaka till USA

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.