09 maj 2018

Kulturpoliser


En flicka lade ut en bild på Twitter med titeln PROM,  där hon har på sig en klänning i kinesisk design - en “cheongsam” - och de sociala rättvisekrigarna gick omedelbart till attack.

Självutnämnda kulturpoliser såg bilden och kunde inte hålla inne sitt raseri. "Var temat för din prom rasism?" frågade en. "Min kultur är inte din jäkla klänning!" skrev en annan.
En tonårsflicka som köpt en klänning i en andrahandsbutik, blir syndabock för “Cultural Apropriation/Kulturell apropriering" och givetvis, dess sjukare tvilling, rasism.

Hatarna som bombade hennes Twitter-flöde kunde inte tänka sig att hon valt klänningen därför att hon tyckte den var vacker.  Hon valde inte klänningen för att hon trodde att hon ville se ut som  Madame Chiang Kai-shek ;  hon valde den eftersom hon tyckte om den.

Visst, hennes klänning representerar en speciell kultur men att kalla det rasism är enbart dumt.
Nästan allt som amerikaner äter, dricker och klär på sig har en viss nivå av kulturella inslag.  Det är typiskt amerikanskt att  inte bara acceptera, men välkommen, andra kulturer - det är en viktig  anledningen till att människor från så många olika kulturer fortsätter att försöka göra Amerika till sitt hem.

Vi tog mexikansk mat och gjorde det till Taco Bell och lånade asiatisk Martial art för Karate Kid - resultatet är bedrövligt men viljan var god. 
Alla pizza- och kinesmatställen skulle få packa ihop om bara italienare och kineser fick äta där.
Var går gränsen ? Får mitt amerikanska barnbarn, som är född i Japan och har koreansk mamma och svensk pappa, äta sushi ?

Om vi nekar olika kulturer möjligheten att uppskatta varandra bygger vi ett kulturellt Babeltorn. 
Att tycka att en vit tjej är rasistisk för att hon har på sig en cheongsam innebär att andra kulturer är rasistiska om de uppskattar amerikansk kultur. Enligt dessa normerna har japaner och Latinos sett sin sista baseball-match,  européerna sin sista Beyonce-turné och i Beijing måste McDonalds stänga dörrarna-  allt på grund av en prom-klänning.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Rättning, det är bara vita som måste anpassa sig efter de nya ”kulturformerna”. Den nya vänstern är en anti-västerländsk ideologi och eftersom de in grunden är rasister så kopplas då västerlandet automatiskt ihop med vithet.
Tyvärr alla ni svarta och bruna som ser er som västerlänningar, den nya vänsterns smygrasister ser ej er som västerlännngar oavsett vad ni tycker.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.