01 juni 2018

Dålig ekonomi


Trump har infört importtullar på stål och aluminium från Mexico, Kanada och Europa - en skatt som i slutändan kommer att betalas av varje amerikansk konsument. 
Det är så ekonomiskt okunnigt att det är svårt att ta det på allvar, men så är det. 
På grund av runt 150 000 amerikanska stålarbetare och en handfull uppenbarligen politiskt inflytelserika företag kommer USA att höja priserna på viktig råvaror som konsumeras på ett eller annat sätt av ett stort antal amerikanska företag och hundratals miljoner amerikanska konsumenter.

Några konservativa på TV intervjuerna i morse argumenterade för att Trumps protektionism är "bra" protektionism därför att det öppnar dörrarna till ett förhandlingsspel där USA kan göra framsteg och kanske få bättre regler överlag. Det verkar irrationellt och ignorerar grundläggande ekonomi.

Det kan kanske vara en strategi som låter bra i ett nollsummespel som tex. när man förhandlar om tillgångar i en konkursförlikning (något som Trump har erfarenhet av ).  Handel är dock inte ett nollsummespel.
Handel som äger rum frivilligt mellan två parter är en överenskommelse som hjälper båda parter, annars skulle de inte komma överens om det.  Allt som minskar handel mellan människor i två länder är en nettoförlust för båda grupperna.
Det finns inga vinnare.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Nja, du ser inte 'the big picture' misstänker jag... Trump skaffar sig enorma medel för att kunna använda i förhandlingar som har skapats ur 'intet'. Han är ett geni och det kommer att visa sig även i detta fall...
Mvh KurtanSkicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.