09 juni 2018

Självmorden ökar i USA

Två kändisar begick självmord denna vecka - designer Kate Spade, 55 och TV-värden Anthony Bourdain 61 - och många amerikaner har känslan av att fler och fler personer tar sina liv.

 Självmordsfrekvensen har ökat med 30% sedan 1999, och det verkar slå lika bland åldersgrupper och kön.
En studie av Centers for Disease Control and Prevention, CDC,  säger att endast hälften av de personer som begår självmord har diagnostiserats med något psykiskt problem som depression - trots att depressionen en gång ansågs vara den främsta orsaken. 

Nu menar man att relations-stress, ekonomiska problem, missbruk och andra problem bidrar till trenderna.

CDC säger också att antalet självmord är störst bland personer i medelåldern och har också ökat mest i den åldersgruppen.

Intressant nog är att den enda åldersgrupp där antalet självmord inte ökat,  är den bland personer över 75 år.

I USA begick nästan 45 000 personer självmord 2016.

Bilden nedan visar ökningarna i de stater som drabbats värst sedan 1999. 


Att skjuta sig är den vanligaste dödsmetoden, som användes i nästan hälften av alla självmord, och hos 55% av de självmord där någon psykisk sjukdom inte diagnostiserats. 
Där det var möjligt att hitta data har CDC kommit fram till följande:

* 47 % hade relationsproblem
* 28 % hade drogproblem
* 16 % hade finansiella problem
* 29 %  hade någon form av kris
* 22 % led av någon sjukdom
* 9 % hade legala problem

En av CDCs chefer säger: “Ökningar verkar oftast korrelera med ekonomiska nedgångar. Det faktum att den ekonomiska nedgången drabbar landsbygden hårdast - och det är där vi ser den största ökningen - är knappast en slump. Socialmedia-eran,  där människor har sina flesta kontakter online,  leder också till en ökad isolering som kan spela roll vad gäller självmordsfrekvensen"

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.