26 juli 2018

EU och US bör stoppa alla “tariffer, hinder och subventioner”, säger Trump


Detta är ett utmärkt exempel på att Trump ofta verkar hålla med den han sist pratade med.  Han är bra på vissa saker men dålig på andra. Han har varit särskilt dålig när det gäller handelsfrågan och tullar, men kanske han ser ljuset nu?

Han har rätt, men EU kommer aldrig någonsin att ge upp sina subventioner och andra former av protektionistisk  handelspolitiken. Franska bönder skulle köra sina traktorer till Paris i morgon dag och sätta dem i brand om det hände….och Trump vet det. .

Men att denna idé införs i konversationen är ett framsteg i sig själv och bör stöttas.  Tariffer och subventioner är nästan alltid former av “svågerpolitik”.   Så är också räddningsaktioner för att hålla icke-lönsamma företag vid liv.  Obamas subventioner till “alternativ energi” är ett exempel.

Det är värt att notera att EU:s jordbrukspolitik innebär en stor kostnad för utvecklingsländerna. Jordbrukar-lobbyn vill inte att Afrika ska kunna leverera till Europa till en mycket lägre kostnad för konsumenterna.

Blomberg säger:
Trumps uppmaning att eliminera subventioner kan lägga göra samtalen mer komplicerade, eftersom jordbruksstöd har varit en pelare i EU sedan det skapandes, vilket gör  EU: s jordbruksbidrag politiskt känsliga och förklarar varför politiska ändringar i blocket har skett gradvis under 20 år.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Det blir intressant hur den socialistiska svenska regeringen kommer att "tillverka" livsmedel till den svenska befolkningen om President Trump lyckas få stopp på vansinnet med den Europeiska så kallade "jordbrukspolitiken".
Socialisterna har i Sverige nästan utrotat den svenska bondebefolkningen med hjälp av skatter, avgifter och rovdjur.

Argus sa...

Nu tror jag inte att Trump byter åsikt beroende på vem han pratar med. Däremot har han visat att han kan byta strategi eller taktik för att uppnå de mål han satt. Medan politiker i allmänhet fortsätter insamma hjulspår årtionde efter årtionde kör han affärsvärldens förhandlingstaktik. Från en styrkeposition lämnar han först ett uruselt bud som mottagaren naturligtvis inte kan acceptera. Sedan lämnar han ett marginellt bättre så motståndaren kan hävda att man fått gehör men i själva verket gått med på något som var långt sämre än vad man tidigare krävt. NATO, Nordkorea och EU är exempel på hur han fått stenen i rullning. Hur långt den rullar är en annan fråga men den har på mindre än två år rört sig längre än på sju decennier.

Sedan kan han som i exemplet med de illegala minderåriga lämna ett bud som kortsiktiga konservativa beklagade sig över. Han erbjöds asyl för 1,8 miljoner jämfört med de 700 000 som motståndarna ville. Men han ville då ha stopp på visalotteriet och "chain migration" vilket hade medfört en minst tiofaldig minskning av icke-arbetskraftsinvandring på sikt. Demokraterna sa nej vilket gör dem till skurken i mångas ögon.

Vi behöver någon som Trump i Sverige.

Kattsand sa...

EU är en konstig marknad när det gäller livsmedel: dels subventionerar man och betalar ut jordbruksstöd, dels "intervension" dvs att man antingen stödköper livsmedel (för att antingen förstöra eller lagra) eller betalar bönder för att sluta producera (t.ex är det därför som mejerivaror blivit så dyra nu).

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.