28 juli 2018

Mer om meningslösa förbud

Sugrör, plastpinnar att röra om med och kapsyler som inte sitter fast på flaskan är förbjudna i Europeiska Unionen och Kalifornien.


Miljöaktivister hävdar att 500 miljoner sugrör förorenar våra oceaner varje dag - ett tal som verkar ha kommit från en telefonförfrågan utförd av en 9-årig Vermont-pojke för ett skolprojekt.

Faktum är att studier uppskattar  att sugrör endast utgör ca 0,02% av det plastavfall som förorenar haven eller kusterna. Dessutom är Förenta Staterna endast ansvarig för omkring 1% av världens marina plastavfall, långt mindre än Kinas 28%.


Upp till 95 procent av plast som förorenar världens hav kommer från tio floder, enligt ny forskning.
De 10 mest förorenade floderna - varav åtta är i Asien - släpper ut dessa föroreningar  på grund av bristande sophantering. (En National Geographic- artikel noterade att Yangtze-floden i Kina är den värsta förorenaren med 330 000 ton sopor som flyter ut i havet varje år.)


Förbud mot sugrör är en meningslös, “känna-sig-duktig gest” som inte kommer att ha någon inverkan på mängden skräp i haven. 

Dessa typer av meningslösa förbud handlar inte om att verkligen rädda vilda djur. De är helt enkelt det senaste vapnet i en samling av  präktighet.  Vi såg samma spektakel för ett decennium sedan när kommuner gjorde plastkassar till de stora bovarna och nu är det dags för sugrör och plastkapsyler.

Jag vet att sopor är ett stort problem. Här är en bild från Manila.
 Filippinerna har inte råd att utveckla infrastruktur för att hantera det som människor kastar bort varje dag men sugrör verkar vara ett mindre problem.


Det finns många sätt att hantera detta stora problem med plastsopor i stället för meningslösa förbud. 
 Idag är det strån och kapsyler.  I morgon kommer det att bli vatten, mjölk och juiceflaskor och en stor industri kommer att påverkas negativt.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.