12 juli 2018

Trump rör om i grytan...

 ...men vad vill han egentligen?


President Donald Trump startade  sitt tvådagars besök med NATO-allierade genom att göra exakt vad många av dem fruktade, förvärra relationerna inom alliansen genom att hävda att Tyskland är “helt kontrollerat av" och är ”Rysslands fångar.”

Trump  irriterad allierade i förra månaden genom att föreslå att Ryssland ska ingå i   G-7 och han kommer att träffa Vladimir Putin i Helsingfors på måndag .

Innan han träffade andra NATO-ledare i onsdags sade han att ett projekt för en naturgasledning har gjort Tyskland “underdånigt”Ryssland.

Han sade inte vilket projekt, men det är uppenbart att han refererar till Nord Stream 2, som kommer att  transportera rysk gas till Tysklands baltiska kust och dramatiskt öka mängden gas som Ryssland kan exportera direkt till Tyskland. USA och vissa EU-länder motsätter sig projektet.

"Tyskland kontrolleras helt av Ryssland", sa Trump. “Tala om för mig om det är lämpligt för jag tycker inte att det är det."

Trumps attityd mot de allierade har varit anmärkningsvärt konfronterande, speciellt om man jämför med hans mer försonande tillvägagångssätt mot Ryssland och Nordkorea. Även när han flög till Bryssel fortsatte han sina angrepp mot NATO-allierade för att de inte spendera mer på eget försvar. Även några Republicans här hemma kritiserar hans uppförande gentemot Tyskland.

Men lösningen är inte att bråka på dem för att de inte spendera mer på militären. Lösningen är att avveckla   NATO en gång för alla.

Andra världskriget är över.  Det kalla kriget likaså. Nato är en organisation som överlevt sig själv.  Det har inte längre ett tydligt syfte ... liksom USA: s militär.
Vad är det USA "försvarar" sig mot ? En invasion från Kanada?
Förra gången någon var tvungen att "försvara" den här nationen var 1812.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Presidenten tyckte till om att Tyskland köper gas av Ryssland och att man därigenom blev Rysslands "fånge".
men, hade han så fel? Om man stänger av gasen en kall dag i januari? Man kan ju alltid skylla på "tekniska problem"?
//ericr45
Vad händer då?
Ryssland har ju använt "gasvapnet" mot sina tidigare delstater i närtid?
Ryssland för ju alltid en politik som gynnar Ryssland och skulle man backa ett halvt steg är det enbart för att senare ta ett helt steg framåt..

Berit sa...

Tyskland verkar se på Ryssland i en mer positiv anda än resten av Europa.
Tyskland är världens största importör av naturgas och det land med de största naturgasresurserna är Ryssland.
Nästan hälften av den naturgas som flyter genom rörledningar till Tyskland förra året kom från Ryssland. Liksom resten av EU är Tyskland beroende av rysk export som huvudleverantör av gas och råolja.
Naturgas är bränslet där Tysklands andel av importen från Ryssland är högst.

EU-länderna har ökat sin naturgasförbrukning under de senaste fem åren och tenderar att föredra flytande naturgas vilket möjliggöra ett större utbud av leverantörer. Men de lagrar också större reserver för att vara mer kapabla om Ryssland stoppar gasen, som det gjorde 2009.

Europa är Rysslands största gasmarknad. Att stoppa det skulle bli mycket dyrt.

Anonym sa...

Det är Tyskland miljö politik, som driver dom i händerna på Putin. Hade dom behållit kärnkraften och istället byggt ut den, skulle dom inte behöva Rysk gas.
Detta svammel om miljön, kostar, renaste energin är kärnkraft.

Ville

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.