21 augusti 2018

Socialism i sin prydno

Venezuelas president Nicolas Maduro tillkännagav i fredags att hans socialistiska administration kommer att ge ut nya sedlar och ta bort fem nollor från sin nuvarande Bolivar.

Det devalverar Venezuelas valuta med cirka 96 procent, och värdet på en Bolivar går från cirka 285000 per dollar till 6 miljoner per dollar.
 Maduro tillkännagav också att man kommer att subventionera bensinpriset ännu mer, höja bolagsskatten och minimilönen.

Som en del av ett försök att stoppa den skenande inflationen, utfärdar landet en ny fiatvaluta som kallas ”suverän bolivar", som kommer att backas upp av en krypto-valuta kallad  “Petro”.  Men ingen handlar med den påhittade valutan och Venezuelas eget parlament säger att det är olagligt att låna pengar från landets oljebaserade reserver.

Maduro sade att varje symbolisk petro (som inte är i omlopp ännu) kommer att  backas av en tunna av statens nationella petroleum. Han sa också att man kommer att utfärda cirka 100 miljoner petro "polletter," värda  omkring 6 miljarder dollar.
0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.