22 augusti 2018

Vad håller de på med, egentligen?


President Donald Trump säger att han vill förbättra relationerna mellan USA och Ryssland, och hans möte i juli med Vladimir Putin verkade vara en strävan mot detta mål.
Trots detta fortsätter Trump-administrationen att skicka mer amerikanska trupper och militär utrustning till platser längs Rysslands gränser, inklusive  Norge.
Ungefär 300 amerikanska marinsoldater placerades i  Norge under Obama-administrationens sista dagar.

I förra veckan rapporterade Reuters att Trump-administrationen snart kommer att öka antalet soldater i Norge till 700 och att några av dem kommer att placeras ännu närmare Norges gräns med Ryssland.

Planerna utlöste en skarp reaktion från Moskva, som kallade det ” klart ovänligt” och det kan man förstå.  Amerikaner skulle också bli upprörda om Ryssland, Kina eller någon annan nation började placera militära styrkor i Mexiko eller Mexikanska golfen.
Så naturligtvis störs ryssarna av amerikanska styrkor nära deras gränser i Europa - tillsammans med introduktionen av nya NATO-nationer nära Ryssland.

Ungefär en månad före presidentvalet förklarade Trump i en debatt med Hillary, att han tyckte att det skulle vara bra om vi kom överens med Ryssland.
President Trump har många gånger efter det upprepat sin önskan om bättre förbindelserna med Ryssland.
Men handlingar säger mer än ord och de åtgärder som Trump-administrationen har vidtagit mot Ryssland - från att öka amerikanska militärstyrkor längs den ryska gränsen,  utvisa dussintals ryska diplomater från Amerika,  behålla sanktionerna och  lägga till nya - är svårt att se som annat än “ovänligt”.

2 Kommentarer:

Rune sa...

Kan det vara så? Att Trump har svårt att få igenom sin vilja i utrikespolitiken? Att ibland får han bestämma och ibland är det andra viljor som bestämmer? Därav den vingliga politiken?

Berit sa...

Mängder av opinionsundersökningar visar att majoriteten av amerikaner och majoriteten av republikanerna vill att presidenten ska fortsätta att förbättra förbindelserna med Ryssland, men hans administration går i motsatt riktning.
Trump verkar inte ha kontroll över utrikespolitiken.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.