08 september 2018

Trump hotar med mer tariffer på kinesiska varor


President Trump förbereder ytterligare avgifter på kinesisk import,  ett drag som skapar rädsla för att hans tvist med kinesiska ledare kommer att övergå till ett handelskrig.

Trump sade ombord Air Force One i fredags att han är redo att dramatiskt trissa upp Kina-tarifferna. "Det finns ytterligare 267 miljarder dollar - om jag ger klartecken”, sa han, (enligt Bloomberg.)

Tullar skapar möjligheter till korruption. U.S. ligger hittills ganska bra till jämfört med andra länder - på 16: e plats av 180 länder  (Transparency Internationals index 2017), men varje ny tariff skapar möjligheter till korruptions där det inte fanns förut.
  Även om man bara överväger tariffer, gör lobbyister allt de kan för att påverka beslut för att hjälpa sina kunder och skada andra.  Och om regeringen erbjuder undantag, skapar det ännu mer frestelser för berörda företag - för att inte tala om de statliga byråkraterna med befogenhet att godkänna eller neka undantagen.

När regeringen har godis att dela ut, kommer företag (och andra) att köa för dessa godsaker.
Och godsakerna brukar inte vara gratis. Det är en av anledningarna till att tullar alltid är verktyg för svågerpolitik.

3 Kommentarer:

Argus sa...

Kina vill att deras handel ska vara frihandel men inte andras. Kina är också en koloss på lerfötter som kommer att kollapsa om världen stänger sina marknader för dem. Vad vi ser nu är att någon, äntligen, sätter hårt mot hårt och jag tror faktiskt att Kina viker sig.

Anonym sa...

@ Argus,
jag håller med dig. Frihandel är det önskvärda. Men det skall vara på lika villkor. Kineserna har skaffat sig ett gigantiskt handelsöverskott gentemot USA och detta har inte skett på lika villkor.
För det första har kineserna statligt subventionerat sin industri, vilket drar ner industriernas produktionskostnader enormt (och försäljningspriser). För det andra har de manipulerat sin valuta nedåt (likvärdigt med enorm kontinuerlig devalvering) vilket ger hög export och låg import. Och för det tredje använder man sedan detta handelsöverskott (som ger valutaöverskott) till att köpa upp amerikanska företag och dessutom stjäla sig till det intellektuella kapitalet genom industrispionage. Så kan det inte få fortsätta och leder till USAs undergång.
Men detta är inte hela sanningen. En nackdel för den amerikanska industrin (som Berit flera gånger påpekat) är de höga produktionskostnaderna beroende på fackets roll.
Jag tror att Trump är på helt rätt väg. Det är möjligt att dessa åtgärder måste modifieras något, men klart är att det inte kan få fortsätta som förut och detta skeende skall heller inte kallas frihandel, ty det är det inte.
/SB

Berit sa...

President Trump tweeted på lördagen att Apple Inc (AAPL.O) kan tillverka sina produkter i USA om det vill undvika tariffer på kinesisk import.
Apple undvek att svara

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.